Jakten på självkänsla

Självkänsla är grunden för att må bra med sig själv och med andra. Maria Helander påminner om att det inte behövs särskilda pedagogiska övningar för att stärka barns självkänsla.

En av de värsta sakerna med att vara förälder är att veta att du inte kan skydda ditt barn från besvikelser. Jag tror att du önskar av hela ditt hjärta att du skulle kunna ta på dig all smärta och all oro som dina barn möter i livet. Eftersom du inte kan det, kanske du gör precis som de flesta andra föräldrar, du arbetar för att bygga upp ditt barns självkänsla så hen får en trygg grund i livet.

Bra självkänsla
Idag är självkänsla ett välkänt begrepp inom psykologin som beskriver det värdet man ger sig själv som person. Om du känner dig värdefull får du bättre relationer, har lättare att sätta sunda gränser och vågar ta för dig mer i livet. Vi vet att livet ständigt förändras, du kan förlora ditt arbete eller en värdefull relation, du blir besviken och sårad. En god självkänsla hjälper oss att hantera sårbarheten och resa oss igen efter tuffa perioder.

Ett barn med självkänsla är ett tryggt barn, som inte är rädd för att misslyckas eller orolig över vad andra tycker om det. Barnet upptäcker, leker och gör det som intresserar hen, utan att vara fokuserad på att bli omtyckt och bekräftat. Vilken förälder vill inte ge sitt barn dessa förmågor?

Det är inte ovanligt att du som förälder ställer höga krav på dig själv när det kommer till att skapa självkänsla hos ditt barn. Det är lätt att falla in i fällan att ge massor av beröm till sitt barn för att de ska känna sig sedda ”Vad fint du ritar” eller ”Vad duktig du är som städar ditt rum”. Det som händer är att du då gör en värdering av det barnet gör och det bygger inte i första hand upp barnets självkänsla. Skilj på barnet och det barnet gör. Visa ofta med ord och handling din kärlek – det måste inte betyda att du berömmer barnet – utan snarare att du ser barnet. ”Jag ser att du ritar en brun kanin.” och ”Tack för att du städar ditt rum.”

Att vara närvarande
Föräldraskap handlar inte bara om att ge, det är också att betrakta sitt barn som en fullvärdig människa och vara beredd att ta emot. Du behöver inte ständigt söka vägar att lyfta ditt barn, utan att också lyssna och lära. I den stunden du säger ”Vet du vad, jag gjorde fel. Tack för att du hjälpte mig att se det.” stärker du ditt barns självkänsla eftersom du visar att ni är jämlika och att det är helt okej att göra fel.

Det kräver inte stora insatser eller särskilda pedagogiska övningar för att stärka sitt barns självkänsla. Det handlar om närvaro i de små stunderna och att tillåta sig att vara en helt vanlig människa med brister och fel. Livet serverar ditt barn glädje och besvikelser, om du vågar möta alla känslor tillsammans med ditt barn bygger ni en trygg grund att utgå ifrån. Barn som får vara arga, ledsna och besvikna övar sig inför att möta livets bergochdalbana. De behöver inte vara duktiga för att må bra, det gör inte så mycket om det inte blir som de har tänkt sig. Barn som vet att de är omtyckta, känner sig värdefulla.