Bli fri från duktighetsrollen

MEDVETNA VAL – FRÅN OFFERKOFTA TILL MÖJLIGHETSMANTEL Stellan Nordahl
MEDVETNA VAL
– FRÅN OFFERKOFTA
TILL MÖJLIGHETSMANTEL
Stellan Nordahl
Genom att göra medvetna val kan du förändra mycket. Helena Roth berättar hur självmedvetenhet kan användas i skolan på ett sätt som gynnar lärandet och hälsan.

I boken, Medvetna val – från offerkofta till möjlighetsmantel, av Stellan Nordahl får läsaren lära sig hur det går att påverka situationer istället för att vara beroende av omständigheter. Modellen för en ökad medvetenhet går att använda inom många olika områden. Helena Roth, en av medförfattarna i boken, har skrivit ett kapitel om skolan.
– Jag ser framförallt två områden i skolan som är problematiska och där nyckeln är just självmedvetenhet. Duktig flickasyndromet,som även drabbar pojkar, är ett av dem och det andra är tron på ett rätt och ett fel.

Helena beskriver Duktig flicka-syndromet som en roll vi tar – inte något vi är. Och Helena vet, hon har själv tagit den rollen genom hela skolan och långt in i vuxenlivet. När vi tar på oss en roll är det väldigt lätt hänt att vi tappar kontakten med oss själva. Till slut handlar allt vi gör om att få yttre uppmuntran och beröm och ingenting om vad vi själva vill. I skolans värld finns det gott om duktiga flickor och pojkar – både bland elever och personal – eftersom skolsystemet är skapt för att uppmuntra det. En konsekvens av detta är utbrändhet, ohälsa och ohälsosamma förebilder för våra barn.

Hur kan vi göra för att börja förändra det beteendet?

– Det första som krävs är att man kommer till personlig insikt om det. Väldigt många ser sitt Duktig Flicka-skap, och tänker att det ”är sån jag är”. Men få vill att barnen ska ta över detta beteende. Så hur ska jag då vara en förebild? Här börjar den spännande upptäcksfärden inombords – för vem är jag, utan denna självpåtagna roll?

– Många spännande frågor kan väckas, och för att våga både ställa dem och besvara dem, så har jag, för egen del, insett att jag måste vara varsam med mig själv. Med det menar jag att inte banka på oss själva när vi upptäcker något om oss själva som vi inte är stolta eller tillfreds med. Se det. Var med det. Men döm inte dig själv. För gör vi det, så lär vi oss ju att inte våga fråga och besvara frågorna, för det kommer bara ont ut av det. Om vi kan välja att vara varsam med oss själva så blir vi, successivt, mer och mer säkra i att det är ok att titta på våra handlingar och värderingar och nyfiket börja utforska dem, och därmed kan vi ta kliv bort från till exempel en roll som Duktig Flicka.

RÄTT ELLER FEL
Det andra problemområdet som Helena tar upp är tron på ett rätt eller fel. Även här gör förmågan att fatta medvetna
val skillnad. Helena menar att tiden då läraren var den enda kunskapsbäraren är förbi och att det handlar om att utveckla förmågan att välja. Att se vad man väljer och kunna stå för det oavsett om det blev ett bra eller mindre bra val. Men Helena poängterar att det som var ett bra val idag kanske inte är det imorgon. Hon ger som ett exempel: ”Ligger snön tjock är flipflops ett ganska dåligt val av skor, men det betyder inte att flipflops alltid är ett dåligt skoval – ska jag till stranden är de ypperliga”.
– Det är situationen som avgör och det gäller att komma till insikt att det inte finns ett val som alltid är rätt. Och jag tror att det är likadant med lärande.

Hur menar du då?
– Föreställningen att det finns ett rätt och ett fel kan begränsa oss, inte minst i lärandet. Om vi är säkra på något finns ju ingen anledning att experimentera vidare? Tänk så mycket lärande vi går miste om bara för att vi fastnat i att det finns ett rätt sätt, när det, allt som oftast, kan finnas en massa olika sätt som alla kan vara rätt.

En sak att sträva efter är det livslånga lärandet. Insikten om att vi lär oss hela tiden. I boken exemplifierar
Helena med situationer där läraren bjuder in till en gemensam läranderesa. Där läraren säger: Jag har inte en susning om hur man gör en hemsida men jag vill lära mig och tillsammans kommer vi säkert att klara det. Vill ni vara med?
För att möjliggöra detta krävs mod och att vi inte låter rädslan för att misslyckas styra. <<