ABF Stockholm stöttar skolföräldrar

foto: Amanda Lägervik

ABF Stockholm satsar på föreläsningsserie om skolan – för skolföräldrar.
– Vi vill utgöra en plattform för skolfrågor där vi håller oss nära föräldraperspektivet, säger Sofia French.
FOTO: Amanda Lägervik 

Sofia, du har nyligen tillträtt som verksamhetsutvecklare på ABF Stockholm och har satsat på öppna föreläsningar för skolföräldrar. Berätta varför?
– Vi pratar om en svensk skola i kris. Politikerna skyller på varandra. Lärarfacken slåss för sina arbetsvillkor och populära skolkoncerner börsnoteras. Samtidigt ser vi att föräldrafaktorn är alltmer avgörande för våra barn och ungas skolgång och att 3 av 4 föräldrar i Stockholm är beredda att flytta för bättre skola. Som hundraårig bildningsaktör vill vi på ABF Stockholm gärna utgöra en plattform för skolfrågor. Hur skapas lust till livslångt lärande? Vilken roll ska skolan spela för att bidra till ett mer jämlikt samhälle?

Du är själv förälder till två barn. Hur gör du när din egen ideologi krockar med den krassa verkligheten?
– Till exempel så vägrade jag läsa läxor med mitt äldsta barn hans första skolår. Fast jag såg andra föräldrar som bokstavligen gjorde och/eller rättade sina barns läxor. Kanske gjorde jag mitt barn en otjänst? Jag är också emot betyg i åk 6, men nu kommer jag på mig själv med att ägna kvällarna åt att diskutera betygskriterierna med mitt yngre barn. Men vafan, liksom. Hur gick det här till?

Självklart har vi som föräldrar ansvar för våra barn i alla led, samtidigt som vi vrider in och ut på oss själva för att vara duktiga skolföräldrar. Det tillsammans med allt annat vi ska prestera kan lätt bli övermäktigt.

Nu i november står diagnoser samt läxläsning på ABF Stockholms föreläsningsschema. Vad hoppas du vi som skolföräldrar ska få med oss efter dessa tillfällen?
– När skolfrågor diskuteras och debatteras medialt blir det ofta abstrakt och starkt polariserat. Med denna serie försöker vi konkretisera och hålla oss nära föräldraperspektivet. Det finns få forum för föräldrar att lufta och reflektera kring detta. Behov av anpassat stöd, till exempel. Om det berör mitt barn kanske jag inte vill prata utförligt om det med föräldrar som känner mig och mitt barn? Förhoppningsvis kan serien stärka föräldrar och ge konkreta verktyg. Vad kan jag förvänta mig av skolan och skolhuvudmannen? Hur pratar jag med mina barn om det?

Vad kan vi som skolföräldrar se fram emot på ABF Stockholm under 2017?
– Vi kommer ta upp problematisk skolfrånvaro, yrkesprogrammens kris, betygsinflation och såklart, gymnasieantagningen. Det är en djungel!
Men vi provar oss fram, både när det gäller form och innehåll. Kanske är föreläsningsformen för opersonlig? Om vi märker att det finns ett behov så ordnar vi gärna studiecirklar också.
Den som har tankar och idéer är varmt välkommen att skriva till mig på sofia.french@abf.se

 

Här hittar du de två första öppna föreläsningarna:

Om diagnoser

Läxfritt – går det?