De fortsätter att sprida kunskap om sexuellt våld

Julia Östfeldt prisas av Reach for change för sitt arbete med föreningen Tillsammans. Där har hon skapat en plattform för unga som har utsatts för sexuellt våld. Skolfamiljens Teodor Fredriksson har träffat henne. FOTO: Nicklas Cederblom

Vilka vill ni nå med Föreningen Tillsammans?
– I första hand vill vi nå ungdomar, eftersom många av de föreställningar vi har kring stereotyper grundas i ung ålder. Till exempel hur en våldtäktsman ”är” och beter sig. Sådana bilder som inte stämmer med verkligheten vill vi slå hål på. Men vi riktar oss också till dem som har blivit utsatta och vill vända en dålig erfarenhet till något produktivt.
Hur gör ni för att nå fram till olika målgrupper?
– Vi föreläser på skolor. Vi anpassar oss alltid till dem vi träffar. Är vi på en skola pratar vi på elevernas nivå, vi är ju unga så det är inte så svårt att skapa en relation till dem som lyssnar. Vi föreläser också för vuxna om hur de på ett bra sätt ska bemöta personer som blivit utsatta för sexuellt våld.
Vad gör ni mer än att föreläsa?
–I januari startade vi vår första ”gemensamgrupp” i Stockholm på tio personer, oavsett kön, som alla varit med om sexuellt våld. Syftet med gruppen är att prata öppet och få tala till punkt och genom gemenskap och aktiviter stötta varandra. I mars startar vi en konferens som riktar sig till alla killar. Där kommer det att diskuteras hur de kan ta ställning mot sexuellt våld och den machokultur vi lever i idag.
Varför är det viktigt att förändra bilden av vad en våldtäkt är och hur en våldtäktsman ser ut?
– I många fall inser personen i fråga inte att han eller hon blivit utsatt för en våldtäkt för att man till exempel kan ha varit i ett förhållande, eller haft en nära relation, till gärningsmannen. Samtidigt kanske man har en stereotyp bild av hur en våldtäkt går till. Men vem som helst kan våldta och mörkertalet uppskattas ligga på 80-90 procent. Det betyder att 36 000 personer, 100 om dagen, aldrig polisanmäler brottet de varit utsatta för. Det är ett stort problem inte minst på grund av att gärningsmannen aldrig ställs till svars och offret inte får någon upprättelse.
Vilka fördomar möter ni?
– Folk ser inte mig och Emma som typiska våldtäktsoffer. De ser inte heller de som våldtog oss som typiska förövare. En del i det är att jag var tillsammans med killen som utsatte mig. Den som våldtog Emma var snygg. Han kan väl inte vara en våldtäktsman tänker folk då. Media har en stor del i att dessa stereotyper finns. De väljer ofta att berätta om de värsta våldtäkterna som också samtidigt speglar en förutfattad bild, till exempel en överfallsvåldtäkt i en mörk park. Men de flesta våldtäkter begås av någon som offret känner. Människor medverkar också till att upprätthålla sådana här bilder för att skydda andra. Det kan vara svårt för många att se våldtäkt inom en relation som ett brott.
Har ni olika budskap till killar och tjejer?
– I gruppkonversationer med killar tar vi upp den machokultur unga killar fostras in i, där bland annat porr är en stor del. Men vi tar också upp att det är bra att våga fråga ifall tjejen verkligen vill ha sex samtidigt som det är viktigt att fråga sig själv om man vill. Med tjejer pratar vi om att de inte ska skämmas om någonting händer. Våga prata om det, även om det är jobbigt. De ska inte behöva acceptera det som hände eller att bli ifrågasatta.
Nu har du prisats av Reach for change. Vad innebär det?
– Det här innebär att jag får jobba med det jag brinner för, men också att fler unga får den hjälp och det stöd de behöver.

Föreningen Tillsammans
Julia Östfeldt och Emma Blomdahl hade båda varit utsatta för sexuellt våld. När de träffades på akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset 2014 bestämde de sig för att bilda Föreningen Tillsammans. De ville skapa en gemenskap med syftet att stärka andra utsatta, killar och tjejer, i att öppet våga prata om det de varit med om. Målet är att sprida kunskap om hur sexuellt våld kan se ut, och motverka stereotyper av både offer och gärningsmän. Många aktiviteter sker via internet och sociala medier, främst på föreningens facebooksida och på hemsidan foreningentillsammans.se men också på twitter, instagram och via ungdomsföreningar. Den som vill ha kontakt kan fylla i ett formulär på hemsidan. Julia och Emma svarar direkt!

Fakta om våldtäkter
• 17 700 sexualbrott polisanmäldes 2013
• 1 220 lagföringsbeslut fattades gällande sexualbrott 2012
• 98 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män (2013)
• 26 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2008)
Källa: Brottsförebyggande rådet

Bild: Julia Östfeldt. En av grundarna av Föreningen Tillsammans.