Kontroversiell lösning på barnfetma

Vilket pris ska barnen som magopereras idag betala med sin hälsa imorgon? Cecilia Blidö skriver om det som även vissa läkare kallar stympning.

Hur skulle du reagera om din läkare föreslår att operera bort ett av dina friska inre organ med övertygelsen om att det ska få dig att gå ner i vikt och bli friskare? Landar du i att läkaren vet bäst när hen säger att du undviker sjukdom längre fram i livet? Att det saknas långsiktiga vetenskapliga studier på just det säger hen inte. Förresten glöms det också bort att nämna att du lär få biverkningar som tarmvred, brist på järn, vitaminer och troligtvis drabbas av depressioner. Å andra sidan kanske du rör dig lättare. Du funderar säkert över om det verkligen är en god idé. Hade du gått med på operationen? Hade du låtit ditt barn göra det?

Idag magsäcksopereras en vuxen i timmen, dygnet runt, alla dagar i vårt land som läkarnas bästa lösning mot fetma. Sedan ett par år tillbaka sker dessa operationer även i studier på 100-talet barn i 13-15 års ålder. Det är kontroversiellt och det finns läkare som kallar det stympning och tragiskt. Inte minst för att barn inte vuxit färdigt.

Kroppen är fantastisk. Genomtänkt in i minsta cell och alla funktioner är kalibrerade för att fylla en livsnödvändig funktion. Alla organ, blod- och lymfsystem, muskler, hjärna, hormoner och enzymer finns för en anledning. Om något skadas eller blir sjukt kan vi ofta klara livet men får betala priset med komplikationer eller livslång medicinering. För att vi är utan val.

Att operera bort en frisk magsäck – det får stora konsekvenser. Mage och tarm är centrala för näringstillförseln. Många ämnen utsöndras som behövs för att tarmen ska kunna absorbera vår föda så näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter kan tas omhand. Flera hormoner frisätts här och de påverkar hur hjärnan och vi mår. Eftervården är undermålig vilket studien på barn visar. Vissa mår lika bra som innan operationen medan andra mår psykiskt sämre. Många vuxna som valt en operation själva vittnar om att de ångrar sig, att de erbjudits operation alltför lättvindigt och att de önskar att de fått annan kostbehandling istället. De är ofta svikna och anses besvärliga i vården. Förespråkare menar att operationer är ”den enda utvägen” mot barn och ungdomsfetma medan motståndare vill se fokus på kostbehandling, beteendeförändringar och utbildning. Att magoperera minderåriga har föregåtts av utredning med föräldrar, skolhälsovården och läkare. Att som förälder få kloka råd och vägledning och ge det bästa för sitt barn innebär att man måste vara oerhört stark att klara att stå emot auktoritära kirurger och istället söka andra lösningar som inte förstör barnens magar för livet. För alla andra alternativ är bättre.

CECILIA BLIDÖ är initiativtagare till bloggen och Facebooksidan Naturlig Mat.
Hon är också Lic Kostrådgivare och erbjuder både individuell
rådgivning och onlinekurser om barn och ungas hälsa för föräldrar och
yrkesverksamma.
Cecilia är en populär föreläsare inom kost och hälsa.
www.naturligmat.se