Socker är alltid socker

Även om vi väljer ekologiskt innebär det inte att det är hälsosamt ur alla perspektiv. Cecilia Blidö uppmanar oss att höja blicken för att ha koll på sockret.

Faktum är att oavsett om vi föredrar ekologisk mat eller inte måste vi höja blicken lite. Ekologiskt är inte automatiskt hälsosamt. En ekologisk marmelad och sylt består till hälften av socker och är fortfarande en sockerbomb. Detsamma gäller ekologisk saft, kakor och andra sockerrika livsmedel. Ekologiskt socker och honung är fortfarande sockerarter som bidrar till dålig tandhälsa och ohälsa om det konsumeras i hög grad. Ditt barn kanske inte får O’boy utan istället en ekologisk chokladdryck i tanken att det är mer hälsosamt. Tänk då på att den fortfarande innehåller över 60 procent av rörsocker, inte choklad. Och nej, rörsocker är inte mer hälsosamt än annat socker. Det är socker oavsett.
Det propageras mycket för att maten vi äter bör vara ekologisk och gärna närproducerad. Det är trender som vi vill fokusera på när det gäller både skolmaten och hemma i köket för att äta hälsosamt. Ett annat är att vi bör minska sockret i maten och hålla det till ett minimum. Det säger både förespråkare för olika modedieter men också våra myndigheter. Max tio energiprocent av kosten bör utgöras av socker enligt våra nationella kostråd. Det innebär i praktiken att intaget maximalt bör vara 50 gram om dagen och Världshälsoorganisationen föreslår en halvering av detta till max 25 gram om dagen. Verkligheten däremot ser helt annorlunda ut. Drygt ett hekto om dagen får vi i oss och forskningen visar att barn äter 300 gram sockerrika livsmedel varje dag.
Ekologiskt väljer vi för att värna om miljön, hav, sjöar, en bra jord, våra djur, fåglar, insekter och småkryp som ska leva gott och för att vi vill bidra till den biologiska mångfalden och öppna marker. Vi vill minska utsläppen av växthusgaser och minska användningen av kemiska bekämpningsmedel och öka matkvaliteten. Det är också ett politiskt och ekonomiskt ställningstagande att värna om ekologiskt och närproducerat. Budskap som vi ofta kan förlita oss på är att vi får mer näring i maten som är ekologiskt odlad. Fisk och ägg har mer nyttiga omega 3-fetter, grönsaker och bär är mer rika på mineraler, vitaminer och antioxidanter och vi får färre tillsatser i ekologisk mat. Ja, det stämmer säkert, även om det finns kritiker som menar att det är en överdrivet positiv syn på ekomat och att konventionellt odlat svensk mat inte alls är så dålig. Ekologiskt smakar ofta bättre, känns gott i själen och hjärtat. Både för dig själv och kommande generationer. Men tänk efter, välj hälsan också när du gör dina medvetna val. Det gör ännu mer gott.

www.naturligmat.se