Generation fredagsmys blir generation fredagsfys

IMG_7888

Från familjehäng till kommunnivå. Nu lyfter Sockersmarta Sussie Fredagsfyset på riktigt. Ett projekt som syftar till motion för alla, ung som gammal.

Fredagsmys etablerades i Sverige under 1990-talet och är något som varenda barn och ungdom vuxit upp med. Något som också starkt förknippas med sockerrika och mindre nyttiga livsmedel och mycket stillasittande. Jag brukar kalla dagens barn och ungdomar för generation fredagsmys.
Namnet mys har också sen dess varit kidnappat av sockerindustrin. Mys skulle gärna för mig få förknippas med gemenskap, vara tillsammans och sundhet.
I mina sockerskolor med barn och ungdomar så pratar vi ofta om fenomenet fredagsmys, hur det uppstod, hur tokigt det är för våra kroppar och hur mycket pengar livsmedelsindustrin faktiskt tjänar på människors ohälsa. Det är viktigt för mig att försöka stärka våra barn i att ta egna kloka beslut, förstå varför och hitta bättre alternativ.
Fredagsfys startade i min familj för cirka 2 år sedan, efter att yngsta sonen kommit hem ytterligare en fredag från fritidsgården, sockertriggad och speedad upp till tänderna. Där och då bestämde vi tillsammans att vi ville få balans och göra något som är bättre för våra kroppar. Mysa ihop – absolut, men på något smartare sätt. ”Fredagsfys” var född.
Sen dess har vi återkommande försökt att fredagsfysa tillsammans hela familjen. Alla har vi fått bestämma aktiviteter och enda kravet har varit att vi rör på oss och har kul ihop. Och kul har vi verkligen haft. Ganska snart efter vår uppstart så började fler vänner och bekanta haka på, det spred sig som en positiv löpeld där den yngsta var 2 år och den äldsta 76 år. Exempel på aktiviteter vi har haft är crossfit i trädgården, backträning, fotboll, brännboll, skogbanor, cykelturer, stadsträning bland många andra. Och självklart har vi myst ihop efteråt i soffan eller kring ett spel, men vi undviker det tillsatta sockret och gör istället en smoothies, smoothieglass, grönsaksstavar med hemmagjort dip, fruktsallad, bananpannkakor eller något annat smarrigt och sockersmart. Barn älskar ju också att hjälpa till i köket.
När jag märkte att intresset var så pass stort så började jag tänka större och bredare, hälsopedagogen inom mig började drömma. Idag har mina drömmar fått möjlighet att utvecklas och projekt Fredagsfys står nu i startgroparna att börja agera på betydligt större arena. En privat fondgivare och Haninge kommun har gått in med pengar för att vi på Korpen Haninge ska få möjlighet att starta upp Fredagsfys nu i januari. Vi kommer att nå kommunens alla åldrar och många medborgare (även nyanlända) genom förskola, grundskola, gymnasieskola, fritidsgårdar, idrottshall och öppen seniorverksamhet.
Nu satsar vi på att generation fredagsmys ska bli generation fredagsfys!
Välkommen att hänga med! Följ Sussie på facebook – Fredagsfys och En sockersmart skola samt på Insta Sockersmart