Kropp & knopp – dags att ta det självklara på allvar

Det finns inga ursäkter. Barn i Balans ger konkreta tips för rörelser och aktiviteter både för skolan och fritiden.

Stillasittande gynnar varken hälsa eller inlärning. Det är inget nytt. Vi har forskning och studier som alla visar på positiva effekter på barnens skolresultat om de får röra på sig, ändå är rörelse en bristvara i skolan.
– Det är som att ingen tar det här på allvar, säger Anette Ljungberg, författare och arbetsterapeut. Det finns enskilda, fantastiska lärare som tar till sig av den här kunskapen men jag upplever att alltför många är låsta av Lgr 11 och dess måluppfyllelser. De som satsar ser vinningar eftersom barnen får bättre fokus på lektionerna. Så måste det bli överallt.

När Annette skrev boken Barn i Balans tillsammans med Madeleine Göransson handlade det om att ta ett steg för att förändra och göra skillnad. Deras samarbete började egentligen med en barngrupp i yoga där de valde att ta ytterligare ett steg för barnens hälsa. Det handlade om helheten där kosten, rörelse och återhämtning var centralt. Under arbetet samlade de på sig stora mängder med kunskap. Projektet med barngruppen utvecklades därför till något som blev ett bredare bidrag till folkhälsan – med barnen i fokus. Boken, dvd och kortlek – allt för att inspirera och göra det enkelt och lustfyllt för att hjälpa barnen utvecklas i såväl skolfärdigheter som i sitt välmående med en stärkt självkänsla.
– Ingen skola ska komma undan! Vi måste bryta stillasittandet under skoldagen. Och sedan är barnens hälsa i övrigt något som skolan måste ta ansvar för. Dels för att barnen är där många timmar per dag men också för att skolan har en möjlighet att kompensera för barnen som inte har möjlighet till en aktiv fritid.

Boken är uppdelad i årstider. Även om det är helt fritt att blanda som man vill gör det att boken blir enkel att slå i. Varje del består av konkreta tips på bland annat rörelser, matlagning tillsammans med barnen och på övningar om kroppen som passar att göra på lektionen. Ingenting har lämnats åt slumpen. Till och med lekarna har valts med ett tydligt syfte som pedagogiskt redovisas. Det finns förslag på rörelser som skapar energi och på de som skapar lugn. Författarna har tänkt på allt för att underlätta, det finns till och med färdiga spellistor på Spotify.
Det finns inga ursäkter längre. Barn är inte (heller) designade för att sitta stilla.

Barn i Balans – ”Kreativa rörelser och aktiviteter i skolan och på fritiden” av Anette Ljungberg och Madeleine Göransson.(Anpassat för barn i åldern 6-12 år)

Boken är uppdelad i 5 årstider (sensommaren är en egen årstid i boken) Varje del består av 5 kapitel:
* Få energi
* Rörelseglädje
* Lekar och aktiviteter
* Recept
* Komma till ro