Odla barns tålamod

Vill du också att ditt barn ska få öva tålamod, få valmöjligheter, få lära sig att både misslyckas och lyckas? Då är odling definitivt en optimal syssla.

Blomdödare eller grönfingrad spelar ingen roll. Det går liksom inte att smita förbi Bella Lindes argument för att börja odla sina egna grönsaker.
– Vi måste visa våra barn att det finns alternativ till allt besprutat och att vi inte måste vara beroende av marknaden. Vi har definitivt ett val.

Bella valde. För det är inte så att hon föddes med jord under naglarna och en spade i handen. Hon är uppväxt i ett av miljonprogrammen i Stockholms förorter. Vardagslivet med betongen byttes dock ut under sommartid när familjen åkte till den ”pyttelilla sommarstugan” i Halland. Mamman älskade att odla där och tog till vara på allt som skördades.
Så det var där odlingsintresset startade?
– Nej, nej. Minnena därifrån bestod länge av att rensa och gallra. Och av dasset …!
Ehh.. dasset?
– Ja, det var väldigt primitivt där och dasset var inte ens ett utedass i egentlig mening. En djup grop. Pappa hade sågat ett hål i en pinnstol och ställt över, rätt vingligt … man fick hålla sig i en gren för att ha balans.

Goda minnen
Med minnena av ogräset bleknade och fick ge plats för andra saker som kommer med det här att odla själv. Och när hon fick barn började hon fundera mer över vad vi får i oss.
– Vi hade alltid fått riktig mat hemma. Mamma var en sann antisockerförgångare, vilket så klart gjorde att köpesaft och köpesylt och allt annat översockrat lockade enormt. Men man växer upp och hittar balansen. Odlingsintresset kom smygande.

När Bella och hennes syster Vanja var på en föreläsning om att odla och bruka jorden var det en pedagog bland åhörarna som ställde frågan varför det inte fanns några böcker i ämnet som vände sig till barn. Systrarna behövde bara kasta en blick på varandra. En odlingsbok för barn skulle det bli. Det kom dock en bok emellan innan systrarnas bok blev verklighet.
– Ja, genom ett jobb i Stockholms skärgård åt en tidning fick jag och min kollega en inblick i hur man klarat sig genom självhushållning under andra världskriget. När vi åkte därifrån ställde vi oss frågan hur vi själva skulle göra om matvaror inte längre kunde transporteras till Sverige.

Deras svar på den frågan är nog representativt för majoriteten i Sverige; ingen aning! Insikten om det nödvändiga i att återerövra kunskapen om att bruka jorden blev boken Rätt ur jorden. En självhushållningsbok utan romantiska bilder av spadar i motljus. Den är på riktig.
– Det är så mycket vi kan göra för att ta makten över vår mat. Det behövs faktiskt bara 500 kvadratmeter för att fyra personer ska vara helt självförsörjande på grönsaker under ett år.

Alla kan
Även på en balkong kan man odla en hel del. Det viktiga är att vi visar våra barn att det går. Med Bellas och Vanjas bok Lilla Grönsakslandet krävs inga förkunskaper eftersom den vänder sig till barn. För vuxna, som till och med gett upp krukväxter och fallit offer för konstväxter, blir den som en god vän. Det blir tydligt att alla kan. Vem hade till exempel en aning om att en potatis i en hink på balkongen kan bli nästan ett kilo?

Att barnen ska få kunskap om hur man brukar jorden är något som systrarna tar på mycket stort allvar. De har startat upp Odlarklubben, ett pilotprojekt i två skolor i Skara där barn lär sig odla. Utifrån erfarenheterna därifrån skriver de nu en lärarhandledning som är kopplad till boken.
– Kunskapen är livsviktig. Dessutom är det fantastiskt för barnens inlärning att vara utomhus och jobba på det här sättet och odling är i allra högsta grad ämnesöverskridande.
Drömmen är att få till samarbeten med pensionärer i Odlarklubben.
– Dels för de generationsöverskridande mötena men också för kunskapen de äldre har. Många skolor drar sig för att sätta igång med att odla för att vattningen blir ett problem under sommaren. Ett sådant samarbete skulle lösa även det.

Vi kommer garanterat att få höra mer om Odlarklubben för tanken är att Odlarklubben ska finnas överallt. För som Bella säger; det här är ingen trend, det är en nödvändig livsstil.

Boken Lilla Grönsakslandet – odla, skörda, äta är pedagogisk och inspirerande vare sig du har en tomt eller en balkong.