Hjärnkoll på sömn

Sömnen hänger ihop med vad vi kan prestera under en dag. Anna Nygren som är sömn- och stresspedagog berättar varför.

Hur påverkar sömnbrist skoldagen för våra barn och unga?
– Vi vet att sömnbrist ger en bristande kognitiv förmåga. Det innebär till exempel att minnet, koncentrationen och uppmärksamheten försämras. Så länge det handlar om att göra saker som inte kräver något speciellt av oss går det oftast bra. Men för att vi ska kunna lära oss något ordentligt behöver vi fokusera. Och det är något som många har svårt för, i alla fall under en längre stund än några minuter. Och ett lektionspass är långt. Minst 40 minuter.

Men vad är det som inte funkar i hjärnan då?
– Tänk dig att hjärnan skapar mallar. Allt du gör bygger på att nervceller kopplas ihop med varandra genom synapser och till slut har det skapats ett nät av nervceller för att du till exempel ska kunna gå eller för att du ska kunna skicka ett sms. Hjärnan har som en mall eller ett recept att plocka fram för just den aktiviteteten. På det här sättet automatiseras vissa saker och kräver till slut inte så mycket av vårt fokus. Däremot behöver hjärnan alltid en viss tid på sig för att växla mellan olika uppgifter. Även om det bara handlar om att växla mellan facebook och matteboken. För varje grej vi lägger till eller växlar emellan ska hjärnan alltså byta mall. Och är det dessutom något nytt som ska läras in ska den klara av att bilda kopplingar och skapa en ny mall för det. Det tar tid.

Är barnen mer känsliga än vuxna?
– Ja, barn och unga är i större behov av sömnen då tillväxt och utveckling sker under djupsömnen. Får de inte den sömn de behöver kommer de inte att växa och utvecklas som de ska. På så sätt är barn och unga mer känsliga än vuxna. Deras hjärnor är inte klara och det vi vuxna kan göra på rutin efter en dålig natts sömn går inte lika lätt för ett barn eller en ungdom då de inte har den rutinen, det vill säga att de inte har de välutvecklade mönster och mallar av hopkopplade nervceller som vi vuxna har.

Föräldratips:
Hjärnan är som en dator. När du stängt av den så kommer fläkten att surra en stund innan den blir tyst. Stäng av en timme innan läggdags så hjärnan hinner koppla av.
Lär er att ta små korta pauser då ni stänger av allt. Det behöver vi alla.
Gör avslappningsövningar. Du kommer att märka en stor skillnad efter redan två veckor.
Koncentrations- och minnessvårigheter, stress, övervikt, nedstämdhet, irritation och mag-tarmproblem är ofta konsekvenser av dålig eller för lite sömn.