Snacka om bra kalas

Hur är vi mot varandra och hur är man en bra kompis. Linda Palms bok i serien Fiffiga kompisar väcker både läs- och samtalslust.

Kalas borde bara vara roligt, men tyvärr används det också som ett maktmedel bland barn. Det kan handla om att bjuda alla utom en, eller att alla inbjudna bestämmer sig för att inte gå på just ett kalas. Och mycket däremellan. Det är ett känsligt ämne. Och det är dags att prata om det.
– Frågan om kalas, och sättet att hantera det, dök upp med jämna mellanrum i möten med andra föräldrar och pedagoger, berättar Linda Palm författare till boken Bästa kalaset. Jag har tidigare skrivit böcker och läromedel kring vänskap och värdegrund. Ämnet kändes naturligt och viktigt att ta upp som en del av barnens vardag.
Linda samarbetar med illustratören Johanna Björn Lundqvist och resultatet blev en färgglad och tänkvärd bok som fått mycket uppmärksamhet sedan den kom ut.
– Många har välkomnat boken just för att det varit ett känsligt ämne. Särskilt inom skolvärlden där man hellre överlåter kalas-pratet till föräldrar som i sin tur också tycker det är svårt hur man ska bjuda för att det ska bli rätt och riktigt.

I Bästa kalaset träffar vi Majken som gillar att bestämma. Men det får konsekvenser då ingen dyker upp på hennes kalas. Som tur är har Majken fiffiga kompisar som gör någonting åt det. Boken handlar egentligen om hur vi är mot varandra och hur man är en bra kompis. Kalastemat blir en ypperlig utgångspunkt för vidare diskussioner.
– Boken handlar inte på något sätt om att man måste bjuda alla för att undvika utanförskap. Problemet, anser jag, ligger i att vi jämför med varandra och väljer att inte kommunicera. Hellre lägger vi locket på, överlåter till andra eller till och med att helt avstår från kalas för att undvika konflikter. En del kanske inte heller firar eller vill gå på kalas. Vi möter barn från olika kulturer med olika traditioner och religioner. Det hindrar inte att vi pratar om hur vi är och gör mot varandra i en grupp.

Linda menar att vi behöver arbeta och prata om det i all enkelhet, men konkret och igenkännande. Att behovet finns av kunskap om hur vi kan göra märker hon när hon föreläser om värdegrundsarbetet. Själv vill hon bidra till ett vänligare samhälle och tidigare i år tilldelades hon Hédi Frieds lärarpris för det arbete hon gör för ökad tolerans och demokratiska värderingar bland de yngre.
– Det enklaste – och billigaste – sättet att lösa konflikter är att se till att de inte uppstår. Det vill säga att förebygga genom att arbeta med värdegrunden. Maktmetoden är vanlig på olika nivåer, från lekfullt till mer påtalad utfrysning. Det är inte hemma det sker utan i våra grupper där vi arbetar. Vi behöver, som alltid, lyssna och se och finnas som medmänniskor och förebilder.

Lindas tips:
Läs boken: Bästa kalaset!
Lyssna på barnens tankar och följ upp med samtal.
I boken finns det till hjälp, frågor och funderingar kring innehållet.