Tecken & känslor och ny app på gång

Annika Melin har utvecklat produkter för kommunikation kring känslor. Nu har hon en ny app på gång.

Känslor är abstrakt och något som har otydliga gränser. Därför måste vi hitta sätt att hjälpa barnen att förstå, något som Annika Mellin ägnar sig åt i det egna företaget. Ja, känslor och tecken faktiskt.
– Det här med tecken som stöd i kommunikationen, TAKK, kom in i livet när jag fick Ellen som föddes med Downs syndrom. Ganska snart stod det klart för mig att det inte var helt enkelt att få igång en tecknande miljö på till exempel förskolan.

Annika insåg att tecken var något som behövde göras lättillgängligt och gick till handling.
– Jag har utvecklat produkterna utifrån pedagogers tankar och önskemål. Det är viktigt att lyssna på dem för att det ska fungera i verksamheten.
Känslomattan med bilder och tecken har vidareutvecklats till att varje känsla blivit en egen liten ”matta”. På så sätt kan man placera ut varje känsla med tillhörande tecken var man vill i rummet och möjligheterna att arbeta med känslor blir fler.
– Det gör att det blir tydligare och gör att man kan arbeta med en känsla i taget på ett mer konkret sätt. Barnen får ta ställning till känslor med hela kroppen!

En annan produkt är teckenplanscherna som man sätter upp i olika rum och som är anpassade till olika situationer på skolan eller förskolan.
– De är som stora fusklappar, säger Annika och skrattar. De ska finnas där man är helt enkelt. Matplatsen, samlingen, hallen eller i tvättrummet. Det är enkelt att titta på planschen för att se hur man ska teckna.

Men Annika har också lanserat appen ”Puffarna”. I appen finns två spel. Det ena bygger på att hjälpa Puffarna att komma ihåg vilka känslor som finns och det gäller att bygga ihop ett ansikte utifrån en känsla.
– Det blir ett sätt att träna på hur andra kan se ut när de känner sig arga, ledsna, glada eller vad det nu är. Man kan också ta en bild på sig själv med läsplattan för att visa hur just jag ser ut när jag till exempel är ledsen och sedan prata om det. I det andra spelet målar man på en siluett för att visa var i kroppen det känns vid olika känslor.

Tanken är att man ska få hjälp att känna igen sina egna känslor men också att kunna läsa av andra vilket är viktigt för att kunna fungera socialt på ett bra sätt.
– Man kan också använda appen för att förmedla sina känslor, avslutar Annika.

Plan & Do är en app som är på gång och som du kan läsa mer om här: http://sprakbussen.se/plan-do/

Läs mer på www.språkbussen.se