Kärlek och stålull – en personlig bok om att växa upp med en utvecklingsstörd mamma och alkoholiserad pappa

– Alla kan inte vara föräldrar, men vi vill gärna tro det, säger Lisbeth Pipping som skrivit barndomsskildringen Kärlek och stålull – om att växa upp med en utvecklingsstörd mamma. Boken skildrar Lisbeth Pippings kärlekslösa barndom där omgivningen valde att blunda för misär och vanvård. Reviderad upplaga.

– Många barn far illa och för få barn omhändertas. Varje år föds 1.400 barn som har en utvecklingsstörd förälder och flera hundra tusen barn föds i familjer med alkoholism och psykisk ohälsa. Vi vet att de finns, ändå är det tyst om dem. Vi måste våga se och vi måste våga agera, säger Lisbeth Pipping.

Kärlek och stålull, som kom ut första gången 2004, kommer nu i en ny och reviderad upplaga med ett nyskrivet förord av författaren. Där delar hon med sig av några vittnesmål om vad boken betytt för andra, bland annat Rebecca som i sjunde klass bestämt sig för att ta sitt liv, men ändrade sig när hon läst Lisbeth Pippings bok:

”När jag läst klart boken tänkte jag: Om hon som haft en så svår barndom har överlevt och fått ett gott liv, ja då måste jag också orka leva vidare. Så du räddade mitt liv med din bok. Tack!”

Boken når ständigt nya läsare som berörs av Lisbeth Pippings personliga berättelse om sin svåra uppväxt med en utvecklingsstörd mamma, en svårt alkoholiserad pappa och som ansvarstagande storasyster till två yngre systrar. Men den förmedlar också hopp och optimism och många inspireras av hennes förmåga att kunna försonas med sin barndom och skapa sig ett bra liv med två egna barn.

– Jag hoppas att den här fjärde och reviderade upplagan av min bok ska fortsätta beröra människor och bidra till att samhället får upp ögonen och tar ansvar för barn som far illa. Framför allt att vi ska våga prata mer öppet om barn som likt mig har en förälder som är utvecklingsstörd, säger Lisbeth Pipping, och lägger till att boken fungerar väl i skolan och sätter igång viktiga samtal med eleverna.

Susanne Osten, dramatiker, skriver i boken
”Den här boken är till oss alla: grannar och medmänniskor, på bussar och i affärer. Vi kan göra så mycket mer. Det går att ge stöd, upplysning, empati och älskande fosterhem. Den heliga föräldrarätten att äga sitt barn till varje pris måste strängt ifrågasättas.”

Om författaren
Lisbeth Pipping, beteendevetare, teckenspråkslärare, författare, debattör, krönikör och ofta anlitad föreläsare, är mån om att öka kunskapen om föräldraskap och utvecklingsstörning samt att synliggöra barnen. Hon är flerfaldigt prisbelönt för sitt engagemang för utsatta barn. Hon är bosatt i Göteborg.

Om boken
Titel: Kärlek och stålull – om att växa upp med en utvecklingsstörd mamma
Författare: Lisbeth Pipping
ISBN: 978-91-7741-047-8
Utgivning: 23 juni 2017
Omfång: 196 sidor
Ca pris: 240 kr exklusive moms
Boken finns hos bokhandlare på nätet och i butik samt på www.gothiafortbildning.se