Sommarens bad innebär ansvar

Visst kan det vara skönt att koppla av med en bok på stranden. Men se alltid till att någon har full uppmärksamhet på barnen.

Nu närmar sig sommaren som förhoppningsvis innebär sol och bad. Tyvärr sker också många drunkningsolyckor och ännu fler tillbud. På Svenska Livräddningssällskapet jobbar man för att alla ska behärska badandet.

– Att man kan balansera och orientera sig i vattnet och kunna klara av att flyta är de centrala delarna för att uppnå vattenvana som är grunden för att lära sig att simma. Simkunnighet innebär att du kan simma 200 meter varav 50 meter ryggsim, berättar Mona Lisa Wernsten på Svenska Livräddningssällskapet.

I Sverige finns en mängd olika simskolor att välja mellan. Man börjar med att bygga upp vattenvana, när den finns går man in på det mer teoretiska. Där ingår bland annat badvett. Efter det fokuserar man på de praktiska, att lära sig att simma.

När vågar man låta barnet bada ensam?

– Det är väldigt svårt att säga eftersom det varierar så mycket mellan olika individer. 12 år brukar vi säga och det baserar vi på att man i sin utveckling har börjat ta ansvar för sig själv. Det som jag skulle vilja säga till alla föräldrar är att det tar tid att lära ditt barn att simma. Det kan vara jobbigt under ett par år men det finns inga genvägar, det får ta tid.

FAKTA:
– Varje år drunknar ungefär 10 barn i Sverige, nästan alla olyckor sker utomhus, oftast 20-25 meter ifrån stranden.
– Ha koll på dina barn, skippa telefonen och annat när du har vatten i din närhet. Barn drunknar nästan alltid på grund av bristande tillsyn.
– Simskolor kan vara dyrt och därför kan en sommarsimskola vara ett alternativ. Även gratisutbildning för barn arrangeras runt om i Sverige, dessa hittar man på SLS:s hemsida.

– SLS förordar bröstsim som första simsätt då det är kallt vatten i Sverige och med den tekniken är alltid huvudet över vattnet. Då kan du orientera dig och kyler inte ner huvudet.