Museum – ett gemensamt äventyr

Ser du museum som ett ställe med torra gamla prylar – eller som fantasieggande nycklar till andra världar?

Tanken med att gå på museum lockar inte alla. Trista barndomsminnen från skolbesök eller en form av prestationsångest – det kan finnas många anledningar till att spontant välja bort museum. Men kanske ska man ändå ge ett familjebesök en chans och se det som ett gemensamt äventyr. En upptäcksfärd som skapar nya samtal och idéer.
Låt barnens intresse styra, många barn är fascinerade av vår historia. Det kanske inte alltid är viktigt att se hela museet, utan bara just de saker som barnen vill se. Och man behöver inte kunna något innan. Det är skoj att lära sig för alla. Är du själv skeptisk, låt barnen styra besöket. Se föremålen genom deras ögon.

Tips!
– Ofta finns det lärarhandledningar att ladda hem till en utställning. Kika på dessa om du vill vara förberedd.
– Vet du inte vart du ska börja. Fråga personalen.