Hitta din egen föräldraroll

Att ha ambitioner i föräldraskapet är bra med är de för höga kan vi tappa bort oss själva. Kom ihåg att göra råd och tips till dina egna uppmanar Ingegerd Gavelin. Och lyssna på ditt barn.

Vi har följt hennes klokskap genom både böcker och blogg. Hon har dessutom mött ett oräkneligt antal föräldrar som sökt sig till henne för att stöd i sin föräldraroll. Ingegerd Gavelin har förvisso trappat ner yrkeslivet till förmån för barnbarnen, men intresset för familjer består och är dessutom något hon har haft med sig hela livet.
– Det där med familjer och kommunikation i familjen är faktiskt något som jag började fundera över tidigt. Jag var inte ens sju år gammal när det stod klart för mig att föräldrar borde lyssna mer på barnen. De har bra tankar som många gånger kan vara en lösning på saker och ting.

Som till exempel vid nya familjekonstellationer. Det är inte alltid enkelt att bilda en ny familj med barn från tidigare relationer och Ingegerd har mött många par där det varit tufft och konfliktfyllt.
– Här är det viktigt att sätta sig ner och prata och på allvar lyssna på barnet. De har ofta bra förslag och när de känner att de blivit lyssnade på så öppnar sig ofta möjligheter till att gemensamt hitta lösningar.

Men ibland kanske vuxna har för bråttom. Barnen måste också få bli redo att släppa in en ny person i sitt liv.
– Det behöver inte vara fel bara för att det inte går bra direkt. Kanske kan det vara en tröst att det mesta brukar lösa sig med tiden. Man får backa undan ett tag, vara en schysst vuxen och ta hand om relationen så att den inte skadas under tiden. Barn kan ha fullt upp med att hantera och bearbeta att föräldrarna gått isär – och då är de ofta under lång tid helt blockerade inför att ta emot en ny vuxen i sitt liv.

Känner oro
De främsta anledningar till att föräldrar kontaktar Ingegerd är att de oroar sig för något kring sitt barn och att det i sin tur kan göra att de reagerar med ilska när de egentligen vill vara snälla och kärleksfulla. En annan vanlig anledning är att föräldrarna har samarbetsproblem kring barnet.
– En sak som smugit sig på under de här åren i mitt arbete är att föräldrar har så höga ambitioner med sitt föräldraskap att de tappar bort sig själva. Det är plågsamt tycker jag för de är underbara föräldrar och experter på det egna barnet. De läser och utbildar sig i föräldraskap vilket är bra på sätt och vis, men det skapar en rädsla att göra fel och att säga fel. Vi blir synade varje dag av våra barn – det räcker.

Ingegerd är även kritisk till vissa föräldrautbildningar. Varje barn och familj är unik och det finns ingen paketlösning. Det är bra att träffa andra föräldrar och prata menar hon men vi måste känna efter vad vi själva vill göra och vara autentiska i vår föräldraroll. En annan sak som hon inte tycker om är belönings- konsekvenssystem för att styra barns beteende.
– Det är lätt att släcka ner ett beteende på det sättet men ofta handlar det om bokomliggande saker som är mer komplexa och som inte är allmängiltiga. Kanske är det problem i skolan? Det vi gör då när vi tar bort ett oönskat beteende är att vi släcker barnets språk. Ingen har förstått barnet.

Spontan lek

Ingegerd önskar att vi blev bättre på att vara närvarande och att vi lär oss att aktivt välja att inte bli så splittrade.
– Det är viktigt när jobb och fritid flyter ihop. Vi lägger barn och tänker att ”måtte ungen somna snart” för att vi tycker att annat kräver något av oss som ska göras. Mobilen tränger sig på och så vidare men vi måste bestämma över det. Aktivt välja närvaro med våra barn.
Och kom ihåg, uppmanar Ingegerd; vi måste inte alltid hitta på aktiviteter. Barn behöver få gå och dra i pyjamas och få tid för att leka. De behöver dagar när inget är planerat och spontaniteten får plats. Och det behöver vi med.

Här hittar du Ingegerd Gavelins blogg:
https://ingegerdgavelin.wordpress.com/

Böcker av Ingegerd Gavelin:

Att möta sitt barn och sig själv – en bok om föräldraskap
Norstedts Förlag

Lita på din tonåring – om trots och tillit
PRISMA