Något gott i glaset?

”Vad kan barnen dricka till middag och fredagsmys?” undrar föräldern. ”Ja, vad sägs om vatten?”, säger jag försiktigt. ”Det måste ju smaka gott. Juice är väl okej?”, blir svaret. Cecilia Blidö delar med sig av kunskap kring dryck och socker.

Fruktjuice, oavsett färskpressad eller osockrad så är det en sockerbomb. Tänk efter. Hur många apelsiner behöver du till ett glas? Kanske tre. Det dricks upp i ett nafs. Hur ofta skulle du tugga i dig tre apelsiner lika snabbt? Inte ofta. Du skulle inte ens äta så många. Evolutionärt har vi inte ätit de mängderna så koncentrerat som idag.

Frukt innehåller sockerarten fruktos som vissa säger är bra för att det har lågt GI, glykemiskt index. Fruktos tar nämligen vägen om levern och byggs om till glukos för att sedan hamna i blodbanan. Processen tar två timmar och under den tiden mäts GI-värden. Därefter avslutas mätningen. Vad händer efter två timmar? Jo, då höjs blodsockret.

Ett glas juice motsvarar ungefär 6-8 sockerbitar. Lika mycket som sötad läsk. Det är sant. Då är väl light-läsk eller zero bättre? Det är inga kalorier, tänker du.
Tyvärr är det ännu ett sätt att lura oss konsumenter. I ögonblicket light-läsken kommer på tungan registreras den söta smaken och en signal skickas till bukspottskörteln som frigör insulin i onödan. Det är insulinet som ska hantera och ”ta ner” ett förhöjt blodsocker till en normal nivå. Det kan resultera i för låga nivåer och bidrar även till stress för kroppen. Sötningsmedel är kemiskt skapade och anses miljöovänliga. De bryts inte ner i naturen. Det är ämnen som våra kroppar inte känner igen. Även stevia som är det nya ”naturliga” i marknadsföring av läsk är kemiskt processad stevioglykosid, ett vitt pulver. Inte en grön ört som företagen vill få oss att tro.
Amerikanska forskare har kommit fram till att barn som dricker mycket läsk, har en högre risk att blir bråkiga, slåss, slår sönder saker eller attackera andra. Studien är genomförd på 3000 femåringar där hälften dricker minst en läsk om dagen. Fyra procent får i sig fyra läsk om dagen. Studien visar tydligt att desto mer läsk desto högre risk för aggressivitet och koncentrationssvårigheter. En annan studie på 11000 barn visar att barn som har tillgång till läsk i skolor dricker mer läsk vilket även ger en större risk att få fetma.
Mängden socker vi äter ökar konstant. Kring år 1900 åt vi 4 kg, år 2000 40 kg och idag 48 kg per person i Sverige. Kanske det då en god idé att vänja barnen vid naturligt sockerfritt? Mineralvatten finns i många smaker. Låt barnen upptäcka dem till fredagsmyset.

Referenser:
Louise C Mâsse14*, Judith Evelyn de Niet-Fitzgerald1, Allison W Watts1, Patti-Jean Naylor2 and Elizabeth M Saewyc3 Associations between the school food environment, student consumption and body mass index of Canadian adolescents in International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2014, doi:10.1186/1479-5868-11-29 in http://www.ijbnpa.org/content/11/1/29

S Suglia, Solnick S, Hemenway D, The Journal of Pediatrics: Soft Drinks Consumption is Associated with Behavior Problems in Five-Year Lods. in http://crcw.princeton.edu/workingpapers/WP13-10-FF.pdf