Tonårshjärnan – en riktig guldklimp

Under puberteten styrs vi mer av känslomässiga impulser än av logiskt tänkande. Med kunskap om tonårshjärnan kan vi bemöta och stötta våra tonåringar på ett bättre sätt.

När Åke Pålshammar, institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, börjar prata om tonårshjärnan är han svår att stoppa.
– Den är en guldklimp helt enkelt, säger han entusiastiskt. Tänk om vi kunde matcha skolan och lärandet med denna fantastiska tid!
För även om tonårstiden är utmanande för många, inte minst för tonåringen själv, så finns där oanade möjligheter för lärande. Det är nu som man får en andra chans att lära sig något och bli riktigt bra på det.
– Språk, musik, idrott, vad som helst egentligen. Det finns ett överflöd av nervceller under de här åren och det är nu hjärnan kan bygga upp nya kopplingar mellan dessa och effektivisera dem man redan har.
Forskarna kallar det ”use it or loose it”. De nervceller som får kontakt med varandra och används finns kvar, de andra försvinner helt enkelt. Utmaningen ligger i att få tonåringen motiverad. För även om hjärnans kapacitet är enorm nu så är det också en hjärna i obalans.
– Ja, idag vet vi att tonårshjärnan är mogen i vissa delar medan den i andra delar istället är väldigt omogen, framförallt är det pannloben som tar tid på sig.

Sambandscentral
I pannloben regleras bland annat känslor. Den är också samordnare för andra delar av hjärnan och tar hand om saker som impulskontroll, planering och omdöme. Att den delen mognar sent, i kombination med att tonåringar har ett överaktivt belöningscentrum, är anledningen till att ungdomar tar större risker än vuxna. Evolutionärt sett har det sin förklaring; för att pröva sina egna vingar måste man ta risker och testa gränser. I det här ligger tyvärr också förklaringen till varför tonåringen prövar på droger eller har oskyddat sex, trots att de egentligen vet att det är riskabelt. De har också lättare att fastna för sådant som ger snabba belöningar. Och det är där som vi som vuxna måste vara uppmärksamma menar Åke Pålshammar.
– Misstänker vi till exempel att tonåringen testar droger måste vi ingripa direkt! Beteenden som inte är skadliga tycker jag däremot att vi ska ta lite med ro, inte göra så stor grej av.
Åke anser att man får räkna med att bli kritiserad under den här tiden och lära sig att tänka att det är en naturlig del av utvecklingen.
– Det handlar bara om processen att bli mer självständig. Man kan faktiskt inte tokälska sina föräldrar, om man ska kunna frigöra sig från dem.
Text: Petra Sundqvist