3 smarta övningar inför läxorna

Diagonala rörelser integrerar höger och vänster hjärnhalva med varandra och är nyckeln till bland annat förbättrad inlärningsförmåga. Torgny Steen, föreläsare och författare till boken 18 smarta rörelser, tipsar om smarta övningar inför läxorna.

Här är tre tips som gör det enklare att komma ihåg till exempel glosor eller matte:

1 Magiska åttan:

Ta fram ett A4-papper. Lägg det i liggande format framför dig. Rita en liggande åtta så stor som papperet tillåter. Låt säga att du ska träna multiplikation, skriv några tal i varje ”vinge” av åttan.
Fatta nu pennan med ena handen och följ konturen fem-sex gånger i den magiska åttan. Var uppmärksam på att pennan/ handen alltid är på väg uppåt i mitten av åttan. Medan du gör det repeterar du talen.
Därefter byter du hand och upprepar samma procedur igen.
Avslutningsvis fattar du pennan med båda händerna och upprepar de tidigare procedurerna.
Faktum är att du kan göra precis så här med i stort sett vad som helst du vill komma ihåg. Kom ihåg att bara skriva ett fåtal mattetal, eller ord om du tränar glosor, åt gången.
Tips! Om det är något som är extra utmanande att komma ihåg, skriv samma ord, tal eller årtal i båda delarna av åttan.

2 Kopplingen:
Sätt dig bekvämt tillrätta med höger fot över vänster fot. Sträck ut och korsa armarna framför dig genom att lägga höger arm över vänster arm. Vrid handflatorna så att de pekar mot varandra och knäpp händerna. För händerna nedåt – inåt – uppåt mot bröstet så att de hamnar i en position vid hjärtat.
Slut ögonen, andas in långsamt genom näsan och ut genom näsan eller munnen. Rikta uppmärksamheten inåt dig själv, tänk gärna på något som får dig att må riktigt bra. Sitt kvar så länge du har behov av det.

3 Elefanten:
Håll höger arm rakt ut (horisontellt), peka med raka fingrar och lägg höger öra mot axeln. Sikta längs armen och titta på något bortanför handen. Lätt böjda ben och tårna rakt fram. Föreställ dig att du ska måla en liggande åtta med handen och armen, tänk på att handen ska gå uppåt i mitten av åttan. Efter fyra fem åttor, byt till andra sidan och upprepa övningen.

Varför funkar det?
Diagonala rörelser integrerar höger och vänster hjärnhalva med varandra och är nyckeln till bland annat förbättrad inlärningsförmåga. När hjärnans olika delar samverkar ökar bland annat läs- skriv- räkneförmåga.

Vill du lära dig mer? kika in på torgnysteen.com där hittar du också boken med fler hjärnsmarta rörelser.