Så undviker vi lössen

Strax efter terminsstart kommer lapparna om att lössen börjat härja. Ligg steget före så slipper vi spridning. Kanske är er skola med i kampanjen Avlusningsdagarna?

Många barn drabbas av löss. Det senaste året har antalet svenskar som drabbats av huvudlöss kanske slagit alla rekord, enligt en mätning som görs i Uppsala Universitet varje september månad. Mätningarna visar att antalet personer som drabbats av huvudlöss ökat stadigt de senaste tre åren. Tidigare undersökningar i Danmark visat att ungefär vart tredje barn mellan tre och tio år löss minst en gång om året.

Att vänta tills det kliar i håret innan man undersöker om man har löss är inte en speciellt bra idé. Det kan nämligen ta flera dagar från det att en person fått löss tills det börjar klia. Om man gör regelbundna kontroller gör det möjligt att upptäcka eventuell smitta i tidigt skede. Är det bara en lus man hunnit få, kan man bli av med de innan man ens tänker på saken. Visst är det enklare att få bort enstaka lus och någon ägg, än att upptäcka 100 tals ägg i någon av barnens huvud och att flera (om inte alla) familjemedlemmar är också smittad? Så vänta inte på att få lappar från skolan om att det går löss i klassen, utan ligg steget före och kontrollera barnens hår med luskam minst en gång i veckan, eller varför inte varje gång de tvättar håret!

Tillsammans kan vi stoppa huvudlössen med Avlusningsdagarna 15-17 september. Material beställer du här: www.avlusningsdagarna.se

FAKTA:
Tillsammans med några skolsköterskor tog grundaren till LusFri initiativ till avlusningsdagar på förskolor, barnavårdscentraler och skolor runt om i Sverige. Idén till avlusningsdagar började efter en artikel om hur man arrangerar sedan flera år tillbaka, Lusens Dag i Danmark. Då bestämde de sig för att att få igång en nationell kampanj mot lössen även i Sverige. Det är nu över 11 år sedan kampanjen startades, och det är många skolor förskolor och BVC runt om i landet som deltar varje termin.

Syftet med Avlusningsdagarna är att minska risken för huvudlössepidemier, få föräldrar att uppmärksamma och våga prata om huvudlöss, samt förstå vikten av regelbunden luskamning, inte bara under kampanjhelgen utan året runt.
”Om alla förstår vikten av att regelbundet luskammas och att man dessutom ska göra det samtidigt när någon i bekantskapskrets drabbas, kan man få stopp på lössens spridning ganska snabbt” säger Natacha Wirdemark, grundaren till LusFri och initiativtagaren till Avlusningsdagarna.se