Berättarministeriet – där både storyn och barnen växer

Berättarministeriet är så mycket mer än en rolig utflykt. Här får fantasin och berättandet ta form för att sedan fortsätta i skolan.

Mitt i stockholmsförorten Hagsätras centrum ligger Alien Supermarket som ägs av Abbas. Genom butikens stora skyltfönster syns de välfyllda hyllorna. Men det är inte en vanlig butik. För den som kliver in här tar sina första steg in i en lustfylld fantasivärld. Abbas är en av karaktärerna i den här världen. Ingenting går att köpa i butiken men det är fritt fram att prova tröjor med två luvor och fyra ärmar och glasögon anpassade för dem med tre ögon.
– Kolla här, säger en av eleverna och tar ner en burk från hyllan.
– Dragningskraft på burk!

Utbudet är stort och såklart unikt. De fantasieggande varorna finns bara hos Alien Supermarkets som också bokstavligen är ingången till Berättarministeriets verkstad.
Berättarministeriet är en partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som driver skrivarverkstäder för barn och unga i områden med hög arbetslöshet i kombination med låga studieresultat. Verksamheten vänder sig framför allt till barn i årskurs 2-5 och är helt gratis tack vare bidrag och samarbeten.
– Det som verkligen gör det hela möjligt är alla fantastiska volontärer, säger Reza Saleh som är program- och driftansvarig på Berättarministeriet. De är de riktiga samhällsbärarna.
Och även om det i stunden, bland hyllor fyllda av de mest fantastiska saker, kan upplevas som en rolig utflykt, är det så mycket mer.
– Berättarministeriet är ett stöd för lärarna. Vi har utvecklat 8 olika skolprogram som alla är väl förankrade i skolans styrdokument. Efter att en skolklass varit här får läraren med sig material för att fortsätta arbetet i klassrummet.

Reza visar upp lådan som rymmer lärarhandledningar till de olika programmen. Den lilla trälådan med utländska stämplar hör till ett av dem.
– Ja, äventyret fortsätter som sagt i klassrummet och möjliggör ett lustfyllt lärande under en lång tid. I vissa fall pågår uppdraget under en hel termin. Men vi vet genom utvärderingarna, att materialet inte bara är ett stöd under det aktuella uppdraget de har efter besöket. Det inspirerar också till att tänka vidare hur man kan jobba med andra saker på ett mer lustfyllt sätt. Och blir också en viktig del i det kollegiala lärandet.

Efter att eleverna i klass 2b från Fagersjöskolan botaniserat bland paket med Müsli innehållande G-kraft, burkar med Rymdskeppsvax och flaskor med vacuum får de i uppdrag att komma på lösenordet som ska få den hemliga dörren att öppnas. Fantasin och nyfikenheten har verkligen kommit igång när den hemliga dörren till slut går upp.

Och plötsligt befinner sig i en helt annan miljö. Barnen sätter sig runt Elin Mellerstedt som är volontärsamordnare för verkstaden i Hagsätra. Hon berättar att de nu är på Redaktör Schwartz bokförlag. Elin berättar att hon är bekymrad för att Redaktör Schwartz är sur på henne och på de andra som jobbar på förlaget.
– Redaktör Schwartz säger att vi inte har någon fantasi och att vi inte har några bra berättelser att komma med. Kan ni hjälpa oss?
Elin pratar med Redaktör Schwartz som ingen ser utan som bara ger sig tillkänna som den arga rösten från rummet bredvid. Och ännu argare blir redaktören över att det nu bjudits in en hel skolklass för att hjälpa dem i sitt arbete. ”Barn kan väl inte läsa eller skriva?” undrar redaktören argt men alla barnen protesterar högljutt.
– Det kan vi visst!

Inramningen är perfekt och tillsammans börjar de bygga upp ryggraden i en historia.
– Vad ska vi ha för huvudperson?
Flera förslag lämnas ivrigt men när de ska rösta så blir det Draken. Volontärerna inspirerar och eleverna har inga problem att hänga på. Fantasin är på topp. En volontär illustrerar och en annan skriver ner storyn på datorn vartefter den byggs upp. Vem ska vara drakens bästa kompis? Vilken miljö ska berättelsen utspela sig i? Vad är drakens högsta önskan och vilka hinder kan det finnas i berättelsen? Omröstningar sker och till slut är det dags att bestämma hur storyn ska börja. Alla är överens om klassikern; Det var en gång …
– Men vi måste avsluta med en cliffhanger. Vet ni vad det är?
När det här med cliffhanger har avslutats delar de upp sig i mindre grupper och jobbar vidare med storyn om Draken. Vid varje bord sitter minst en volontär och uppmuntrar och stöttar. Alla barn blir sedda och lyssnade på. De ritar och de skriver. Den gemensamma uppstarten av berättandet skapar ett gemensamt fokus
Klassläraren, Cecilia Frigren, tycker att det är helt fantastiskt.
– Jag har ett par elever här som annars har assistent. Nu skulle ingen märka vilka de är. Allt funkar så himla bra.

Efter att ha arbetat i små grupper samlas de igen. De som vill får läsa upp sin berättelse. Några vill inte men Elin och hennes kollegor är noga med att applådera även deras berättelser. Självklart blir Redaktör Schwarz imponerad. Och vips så ligger den gemensamma storyn på nätet och är dessutom ”tryckt”! Alla elever får nämligen boken utskriven, med omslag och allt, med plats för att fortsätta skriva när de är tillbaka i skolan.
Det är nöjda elever som tar emot sin bok. Men de har svårt att släppa den där Redaktör Schwartz som de aldrig fick se. Vem var redaktören egentligen?

Fakta Berättarministeriet:
Idag finns Berättarministeriet i Södertälje, Järva och Hagsätra. I höst öppnas den första skrivarverkstaden i östra Göteborg.
Berättarministeriet är en icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse – som drivs genom samarbete mellan kommun, näringsliv och den ideella sektorn.
Stiftelsen Berättarministeriet driver skrivarverkstäder för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden för att fler barn kan erövra det svenska språket och höja sina skolresultat.
Mycket av det praktiska arbetet sköts av volontärer. Målet är att finnas till för barn som växer upp i områden med hög arbetslöshet och låga skolresultat.
Berättarministeriet erbjuder 8 olika program för skolor. Alla med tydlig förankring i skolans styrdokument och med väl utarbetade lärarhandledningar. Helt kostnadsfritt.
Under skolloven är det öppet hus i Berättarministeriets skrivarverkstäder.

Vill du bli volontär? Läs mer på www.berattarministeriet.se