När rädslan att göra fel styr

Bygg självkänsla på vem du är och inte på det du gör. Maria Helander förklarar skillnaden och hur vi undviker den prestationsbaserade självkänslan.

Hej, jag heter Maria och jag är en nykter perfektionist. Redan som liten fick jag en kick när andra sa att jag var duktig. Det är baske mig inte lätt att släppa taget om den sköna känslan att vara lite bättre än alla andra och inte se det som ett misslyckande när något inte blir så bra som jag tänkt mig. Min självkänsla har varit beroende av vad jag gör och inte vem jag är. Idag övar jag mig på att vara tillräckligt bra.

En kantstött självkänsla
Att vara duktig kan vara att känna sig värdefull när man gör något bra, men om det går dåligt eller om någon är kritisk kan självkänslan rämna. Det resulterar i att man blir självkritisk och får högt kontrollbehov för du vill undvika att misslyckas.
Det handlar om självkänsla, det vill säga, den inställning vi har till oss själva. Om du känner dig älskad, sedd och accepterad som du är har du en god självkänsla. Om du har en kantstött självkänsla påverkas du av hur du presterar och vad det du gör får för erkännande av andra. Då kan det vara svårt att sätta gränser och stå för sina egna åsikter.

Rädslan för att göra fel
Fråga en förskoleklass ”Vem kan rita en häst?” och alla kommer att räcka upp handen. Hur många händer kommer att lyftas om du ställer samma fråga till en högstadieklass?
Någonstans på vägen börjar vi jämföra oss med varandra och plötsligt blir rädslan för att misslyckas så obehaglig att glädjen att rita en häst ersätts av osäkerheten inför att göra fel. Och det är en stor skillnad mellan att vara duktig för att bevisa ditt värde och vara duktig för att du tycker om det du gör.

Att vara en förebild
Hur hjälper vi då vårt barn till en god självkänsla? Självklart handlar det om att visa kärlek och att vara noga med att när barnet gör fel – kritisera beteendet och inte barnet. Men en viktig pusselbit handlar om hur du tar hand om dig själv. Om du kände igen dig i inledningen, behöver du också öva på att vara tillräckligt bra, för att kunna förmedla att världen är en trygg plats där det finns utrymme både för att lyckas och att göra misstag. Ge dig själv medkänsla och racka inte ned på dina egna prestationer, din kropp eller ditt utseende inför ditt barn.

Marias tips:

– Sluta jämför barnet, dig själv eller familjen med andra. Ni är bra för att ni är just ni.
– Gör hemmet till en skuldfri zon genom att ta barnets känslor på allvar, utan att skämta bort eller förringa dem. Bekräfta istället att du förstår känslorna och berätta gärna om du själv har varit med om något liknande.
– Att öva är att öva och då finns det ingenting som heter att misslyckas. Små barn går inte från att krypa till att springa, på samma sätt kan du och ditt barn behöva tålamod när ni ska lära er nya saker.
– Var uppmärksammad på om dina förväntningar är olika på olika barn. Ställer du högre krav på lydighet, ansvar och duktighet på de barn som redan är duktiga? Även ett lyhört barn behöver få vara busig och rebellisk.
– Var en förälder som ber om hjälp och bjud på om du gör bort dig eller gör fel. Det gör dig inte svag – det gör dig till en fantastisk förebild.