Matte + fritids = sant

Det går att klaga över PISA-resultat. Eller så går det att försöka vända dem. Annika Faxander och Marie Eneqvist valde det senare. TEXT: ANNA FREDRIKSSON ILLUSTRATION: ELLINORE CEFALK

Solen skiner och det är bollspel och tafattlekar på Fruängens skolgård, i södra Stockholm. Inne i klassrummet sitter ett tiotal barn ifrån 4b i små grupper med olika spel. Mickael och Keith har plockat fram plockepinn.
– Vi väljer alltid plockepinn när vi har Matteklubben, det är roligast. Vi spelar det hemma också med varandra, vi bor grannar, berättar de.
Matteklubbens idé är just att matte ska vara roligt från det att barnen är små.
– Varför går barn ut skolan och tycker matte är svårt och tråkigt? Redan på lågstadiet har det fått den stämpeln av en del barn, säger Annika Faxander, en av grundarna av Matteklubben.
Annika och Marie Eneqvist hade barn på mellanstadiet och pratade skolfrågor med varandra.
– Det var när PISA-debatten var i full gång. Vad kommer att hända med våra ungdomar längre fram, när de möter internationell konkurrens, funderade vi.
De ville ta en positiv infallsvinkel på frågan, vända den negativa debatten.
– Även de som inte tycker matte är så kul i klassrummet gillar väl spel och lek? Vi ville lyfta och hylla fritids också. Barnen är där från 13 till 17 varje dag, det är lång tid att utnyttja positivt.

Aktiviteter
Fotboll och gitarr är roliga aktiviteter, men man kan ju också gilla matte?
Det gör Cajsa, Saga och Emilia på Fruängens skola. Idag spelar de Blink, ett kortspel där man kan lägga kort utifrån färg, form eller antal. De har bra koll på reglerna.
De började ha Matteklubb en gång varje vecka på fritids när de gick i 3:an.
Sussie Eriksson, som är fritidspedagog växlar bönor för fullt med Marcus i Bönspelet.
– Det skulle vara roligt att jobba i affär, jag är bra på att växla, säger han.
Sussie har jobbat i 20 år på fritids. Hon gillar att Matteklubbens material är enkelt med tydliga instruktioner.
– Då blir det använt.

Klassiska spel
Vissa spel i lådan är specialframtagna men andra är riktiga gamla klassiker. Som Yatzyt som Hosianna och Nils spelar. Turen är inte på deras sida idag, det blir mest två-par den här omgången.
Med skärmar av alla slag som pockar på barnens uppmärksamhet krävs det en speciell satsning för att återintroducera bordsspelen, tror Sussie som sett dem gradvis försvinna på fritids.
– Kan vi vända något barn – och få det att tycka: det är faktiskt rätt kul med matte. Då kanske vi får fler barn som blir ingenjörer som vuxna, det är en viktig del för Sverige som ett fortsatt framgångsrikt industriland säger Annika Faxander.


Läs mer om Matteklubben här:

matteklubben.se