5 studietips för en lättare skoltid

I detta inlägg kommer fem studietips från en LTH student och privatlärare på Allakando inne på sin master. Detta önskar jag att jag hade tänkt på när jag började min skoltid för 18 år sedan.


 ∇ ANNONS Denna artikel är en annons från vår samarbetspratner Allakando ∇


 

1. Tänk långsiktigt
Du kommer studera många år och att ta sig tiden idag kan spara mycket tid för framtiden. Att lära sig något snabbt brukar ofta resultera i att du glömmer mer än du annars hade gjort. Detta måste du repetera när kunskapen behövs igen – oavsett om det är nästa kurs samma termin eller ett annat ämne ett par år senare. Att studera lite varje dag och att repetera med jämna mellanrum kommer underlätta att du på lång sikt kan ta tillvara på kunskapen.

2. Lägg tid på dig själv och våga tänka annorlunda
Alla lär sig faktiskt inte olika. Lägg tid på att förstå när du tycker skolan är rolig och när du tar tillvara på kunskapen bäst. Somliga vill höra det, andra diskutera och andra läsa. Det behöver inte heller vara svart på vitt utan det kan variera mellan olika ämnen och faser i inlärningsprocessen.
Viktigt är att du vågar göra annorlunda. Prova dig fram!

3. Allt handlar om inställning
Under min tid i skolan har det aldrig gått så lätt som när jag varit positiv och tyckt att skolan var rolig. Ju roligare skolan känns – desto mer kommer du lära dig och skolan blir lättare. Det är en positiv spiral. Samma fungerar omvänt – om det går dåligt går det ofta sämre. Knepet är att det är din inställning som avgör. När det går mindre bra kommer det tyvärr ta tid att komma tillbaka. Jobba med inställningen och kom ikapp lite varje dag.

4. Hjälp andra – och få hjälp
När du hjälper en vän tvingas du att förklara allt från grunden – hela vägen till lösningen. Kan du förklara varje steg är du också säker på att du kan och du kommer definitivt minnas det bättre. Va inte heller rädd för att ta hjälp – från en vän eller privatlärare. När man lär sig helt själv kan man ibland också lära sig fel och bli frustrerad. En miljö där ni hjälper varandra skapar en positiv känsla och ni går framåt snabbare tillsammans.

Lycka till med era studier!

 


 ∇ ANNONS Denna artikel är en annons från vår samarbetspratner Allakando ∇