Träna hjärnan med humor

Tränar vi hjärnan när vi ser en komedi, hör ett skämt eller ser på stand-up-comedy? Ja, faktiskt, säger Gabriella Wejlid, författare och föreläsare på ämnet hjärnan. En komikers främsta knep är att skapa nya kopplingar mellan våra hjärnceller.

För att hjärnan ska utvecklas behöver vi tänka nya tankar, så att nya spår skapas och nätverket byggs ut och blir större. En komiker leder oss ofta in på en invand tankebana för att sedan göra ett oväntat tvärkast som ger våra hjärnceller hisnande karusellturer och kullerbyttor innan de hittar rätt. Vi skrattar – och hjärnan njuter. Vi har just upptäckt ett nytt slut, en ny lösning eller ett annorlunda svar – och blivit lite smartare.
– Med alla våra nya kopplingar och tankebanor har tankarna många fler vägar att välja mellan. Om vi stöter på hinder eller problem kan vi då lättare hitta alternativa sätt. Vi kan tänka större och mångsidigare, se saker ur olika vinklar, skapa nya idéer och drömmar – och hitta helt nya, smarta sätt att ta oss dit.

Gabriella tipsar:

Hjärnan gillar att leka med ord. Och den gillar att klura ut missförstånd och dubbeltydningar! En AHA-känsla tyder nästan alltid på att man har gjort några nya kopplingar mellan hjärncellerna. Och när vi sedan skrattar till är det också ett tecken på att det sprakar där uppe. Dessutom får vår fantasi leva ut när vi bland annat läser lustiga särskrivningar.
• Glad packad räkmacka
• Vi har kul glass!
• Är du en paj älskare? Då är detta stället för dig.
• Skum Permanent 395:-
• Jag har bra grund men ingen vidare utbildning.