Gott nytt nyårslöfte

Har du börjat fundera över årets nyårslöfte? Vilket budskap kommer det löftet att ge ditt barn? Maria Helander ger perspektiv.

Vi svenskar är ett rastlöst folk. Mycket på grund av att vi är knuffade in i tänkande att vi behöver mer och ska vilja vara något annat än vad vi är. Det jag har är inte tillräckligt. Den jag är – är inte tillräckligt smal, framgångsrik, rynkfri och smart. Och mitt i vårt strävande, tappar vi bort den vi är just nu. En viktig fråga som då dyker upp är – vem är du nu och vem är det du vill bli och vad bottnar den längtan i? Är det kanske en längtan efter bättre hälsa som driver dig till att skapa nya vanor? Eller handlar det om något annat?

Och vad säger du till dig själv i det här läget? Är du kanske peppande, varm och empatisk när du bläddrar igenom en nyinköpt hälsotidning eller beställer det där gymkortet? Eller finns det en risk att du säger ”Nähä du din tjockis, nu är det slutsnaskat! Ut i joggingspåret med dig!” Om det är det senare, hur påverkar det din motivation och vilket budskap sänder du ut till ditt barn? ”Idag duger jag inte som jag är, men om jag bara blir tillräckligt smal och hälsosam så är jag en lyckligare människa.” Vad skulle hända om du stannade upp och lyssnade en stund till hur du tilltalar dig själv när du beslutar dig för att börja banta och träna?

Sitter lyckan i en platt mage?
Det är inget fel i att vilja leva hälsosamt. Men vid tolvslaget kommer inget magiskt trollspö att svingas för att ta dig från soffpotatis till hurtbulle. Vill du förändra din livsstil så är det ditt beslut, men gör det för livet och inte fram till februari. Det är fortfarande din egen kraft och motivation som kan hjälpa dig.
Bara för att du förändrar det du stoppar i munnen så innebär det inte att du känner en större kärlek till dig själv eller en inre frid. Träna din kropp för att du mår bra och blir glad av rörelse. Använd inte träningen för att du inte duger som du är. Ät nyttig mat för att du tycker om det och för att du är en människa som vill vara frisk och stark. Låt inte dina barn se att du plågar dig med en diet för att du vill förändra ditt utseende. I värsta fall kanske du signalerar till dem att lyckan sitter i en platt mage eller vältränade biceps.

Hjälp ditt barn att hitta en positiv kroppsuppfattning
– Värdera inte din eller andras kroppar. Barn får redan varje dag kämpa mot medias och omgivningens påtryckningar hur vi borde se ut.
– Prata inte med barnet om utseende och värdera inte vad som är fint eller fult. Prata om vad kroppen kan göra och vilka egenskaper ni har. Din kropp är ett instrument, inte en prydnad.
– Hur pratar du om träning? Välj ord som roligt, hälsosamt och lärorikt, istället för att nödvändigt för att gå ned i vikt eller för att inte gå upp.
– Hjälp ditt barn att hitta glädje i stunden och inte genom att längta efter saker eller händelser. Öva er i att hitta saker i vardagen som ni är tacksamma över. Sammanfatta dagens upplevelser, utan att värdera.