En sockersmart vardag

Susanna Almström ger konkreta tips hur vi kan bli mer sockersmarta i vardagen och få kunskap om var socker gömmer sig.

Att många barn och ungdomar idag överkonsumerar tillsatt socker har nog ingen missat. Larmrapporterna haglar och enligt en europeisk studie överkonsumerar svenska barn tillsatt socker flera gånger om. Det finns ju nästan ingenstans där vi går fria från exponeringen utav socker, bara genom att kliva in i en livsmedelsbutik så formligen snubblar vi över butikens mest sockerrika produkter. Likaså på andra ställen där våra barn och ungdomar vistas mycket såsom på ungdomsgården, i skolkafeterian eller i idrottshallen. Socker säljer och innebär såklart stora pengar och bra inkomst för vilken verksamhet som helst. Det är ju inte heller en slump att vi har tjugosex ”sockerdagar” i kalendern. Barn med övervikt och fetma ökar fort och att sockret är en stor bidragande orsak är de flesta forskarna överens om. Skolsköterskor och barnläkarmottagningar står handfallna och vet inte hur de ska få stopp på epidemin, en epidemi som kan ge mängder av symptom och sjukdom. Men hur kan vi då själva hjälpa till för att skydda och ta ansvar för våra barn? För det är verkligen inte enkelt att stå emot den massiva marknadsföringen och veta var det dolda sockret gömmer sig.

Hur mycket socker är ok innan det blir en belastning för kroppen?
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer (NNR 2012) så är det maximalt 10 procent av alla kalorier som bör komma från tillsatt socker. I runda tal innebär det ca 17 sockerbitar för en vuxen och ca 8-14 sockerbitar för ett barn/ungdom (beroende på ålder och storlek). En sockerbit väger ungefär 3-3,5 gram.

Däremot så har WHO (Världshälsoorganisationen) satt upp betydligt striktare mål. De vill se maximalt 5 procent av alla kalorier, vilket motsvarar ca 8,5 sockerbitar per dag som vuxen och ca 4-7 sockerbitar för ett barn/ungdom (beroende på ålder och storlek). Viktigt också att lägga till är att WHO även räknar med fruktjuice, honung, koncentrerad fruktjuice och sockerlag som tillsatt socker. Vi kan ofta se livsmedel, exempelvis barnmat och flingor som är sötade med koncentrerad fruktjuice.

Följande går även att läsa på Livsmedelsverkets hemsida:

Att äta mindre än 5 procent av energin från socker, vilket motsvarar ungefär 25 gram, eller ännu mindre är helt i linje med rekommendationen i NNR 2012 och Livsmedelsverkets råd.
Den här biten är extremt viktig då vi först måste förstå för att sen ha möjlighet att förändra. Kort och gott – bli din egen sockerpolis! Viktig också att vi aldrig glömmer att våra barn är rädda om sina kroppar och vill veta. De är också värda att få veta. Alltför ofta får jag höra i mina möten med elever ”-varför har ingen berättat?”

Så blir du sockersmart i vardagen
– Läs på så du är insatt i WHO:s rekommendationer
– Vänd alltid på förpackningar och läs innehållsförteckningar
– Undvik livsmedel där socker finns med bland de första ingredienserna
– Samtala och prata om varför ni gör förändringar, barn vill alltid veta varför
– Undvik att ha sötade livsmedel hemma, kommer suget är det svårt att stå emot
– Inspirera familjen till att hitta recept på bättre alternativ, googla och umgås i köket
– Se över frukosten, här gömmer sig ofta mycket dolt socker i yoghurt, flingor, pålägg, juice och bröd
– Gör egen sylt av bär
– Halvera (eller ännu mindre) din sockermängd när du bakar, det märks knappt
– Skilj på vardag och fest och skippa alla söta drycker (smaksätt vatten med bär, örter och frukt)
– Lagom mängd godis en lördag är antal bitar som barnet är år
– Uppmuntra din förskola/skola att investera i att gå med Hälsofrämjandets satsning Skolmatslyftet – En sockersmart förskola/skola.
– Skolan ska följa NNR2012. Skolan ”äger” heller inte barnets hela ”sockerintag”/dag då barnet även äter måltider hemma.