Vinterblues kan drabba barn

En dag lägger du märket till att det var länge sedan ditt barn skrattade. Barnet tycker ingenting känns särskilt roligt och det enda som piggar upp är kanelbullen eller lördagsgodiset. Kanske har ditt barn drabbats av vinterbluesen? Maria Helander förklarar och tipsar.

När något är trasigt i kroppen tar du hand om det och går till läkare. Vad gör du när du är trött och allt känns ledsamt eller tråkigt? Du kanske öppnar kylskåpet, pillerburken, plånboken eller vinflaskan? Dämpar och dövar det som gör ont med lite choklad eller genom att shoppa en ny mobil. Och vad gör du när ditt barn inte är sig lik, utan är trött, kanske bara vill sitta inne framför teven eller datorn och blir lätt arg eller känner sig låg hela tiden?
Små barn blir sällan deprimerade, men ju mer man närmar sig tonåren blir det allt vanligare med årstidsbunden nedstämdhet eller depression. Symtomen på depression hos barn kan vara svår att tolka, särskilt eftersom det är ganska naturligt att bli trött och hängig under den mörkare årstiden. Barnet själv kan också ha svårt att sätta ord på sina känslor så det blir ofta ”vet inte” eller ”bra” på frågor om hur hen mår. Då är det viktigt att du som vuxen kan prata om konkreta situationer istället och fråga vad hen gör eller tänker i dagliga situationer.

Sockerlängtan
En annan vanlig symptom för både barn och vuxna som drabbas av vinterbluesen är att bli sugen på att äta sötsaker eller andra snabba kolhydrater. Att äta för att trösta, pigga upp eller lugna ned oss gör vi för att socker har en förmåga att kicka igång belöningssystemet i hjärnan och frisätta lyckohormoner. Den glädjen är ganska kortvarig och snart plågas vi istället av dåligt samvete och ett fallande blodsocker. Stress och brist på dagsljus kan göra att vi får ett underskott på må-bra-hormonet serotonin vilket bidrar till nedstämdhet, oro och sug efter snabba kolhydrater.

Det finns många saker du kan göra på egen hand när du eller ditt barn är vinterdeppiga. Det går att stoppa den nedåtgående spiralen och hjälpa kroppen att tillverka eget serotonin innan depressionen blir ett faktum. Men kom ihåg att det är viktigt att be om hjälp om du eller barnet inte mår bättre efter några veckor.
Mota mörkret med DARK

Många nordbor vill helst av allt dra en filt över huvudet när mörkret kommer och inte titta fram igen förrän vitsipporna blommar. Vad du ska göra för att må bättre är precis tvärtom. Genom en enkel formel – DARK, hittar ni tillbaka till energin. Dagsljus – Aktivitet – Rörelse – Kost. Det handlar om små steg varje dag för att må lite bättre på sikt.

Dagsljuset, minst 20 minuter varje dag är nödvändigt för ert välbefinnande.

Aktiviteter, att bryta ett mönster och göra det barnet tyckte om innan det blev nedstämd, hjälper till att locka fram glädjen. Och kom ihåg att spela datorspel eller titta på Youtube är inte någon aktivitet.

Rörelse är rena medicinen för nedstämdhet. Ta promenader, strunta i att skjutsa och gå istället tillsammans, grilla korv i skogen, dansa till bra musik, yoga tillsammans eller hitta på rörelselekar.

Kost, ät tre mål mat om dagen och ge kroppen näring som byggstenar till att bygga upp ert välbefinnande igen och hjälp till att stå emot känslosuget.

Att följa mina råd när du har tappat lust och ork kan kännas som att bestiga ett såpat berg, men den energiinvesteringen det tar kommer du och ditt barn snart att få igen. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv och ta hand om det som värker istället för att döva och dämpa.