Näringen till kroppen – inte i toaletten

Svullen, pruttig och öm? När vi äter under stress är det svårt för mage och tarmar att göra sitt jobb. Maria Helander tipsar om mindful eating som ett sätt att ge både magen och hjärnan en chans vid måltiden.

Var brukar du äta din mat? Vid bordet, framför datorn eller teven? Gör du andra saker än att bara äta? Som att svara på mejl, läsa en tidning eller försöka hålla ordning på resten av familjen? Om du inte tänker på att du äter, är det svårt att känna igen signalerna för när du blir mätt. Du är heller inte varsam med den fantastiska process som maten går igenom i ditt inre och det kan göra att du blir bubblig och spänd i magen.

Nu lever vi i en tid där det inte alltid är möjlig att äta i lugn och ro. Få arbetsplatser idag erbjuder tysta rum för att inta sina måltider i och väl hemma är det ofta mycket som ska hinnas med vilket gör att många av oss ser det som avkoppling att äta framför teven. Är det likadant för ditt barn?

Mindfulness erbjuder enkla övningar för oss stressade nutidsmänniskor att stressa ned. Du har säkert hört talas om det eller kanske till och med prövat det. När livet snurrar på med arbete, skola och aktiviteter kan vi behöva små knep till att släppa tankar och oro, för att uppleva stunden just nu.
Att använda maten som ett verktyg att bli mer närvarande i nuet kallas för mindful eating. Då lägger du fokus på maten och kroppens signaler när du äter. Du kan lyssna efter när du blir mätt och sluta äta när kroppen är nöjd. Genom att hjälpa ditt barn att använda sig av mindful eating kan du stödja hen att varva ned vid måltiderna.

Idag finns det många forskningsstudier på mindfulness för skolbarn som visar en rad kognitiva och sociala fördelar för eleverna. De upplever förbättringar i arbetsminne, uppmärksamhet och självkänsla, samt minskad ångest, stress och trötthet. I framtiden kanske allt fler skolor kommer att ta till sig av detta och införa mindfulness på schemat. Men till dess kan du hjälpa ditt barn att bli mindre stressad genom mindful eating.

Genom att göra ditt barn mer medveten om maten hen äter, kan hen upptäcka vilken information kroppen ger om hunger och mättnad. Ta för vana att fråga ditt barn om vad de åt i skolan. Hur maten smakade, såg ut, doftade och kändes att tugga på. Kanske den till och med lät på ett speciellt sätt när hen tuggade?

Genom att stänga av teven, datorn och telefonen vid måltiderna kan vi hjälpas åt att fokusera på maten. Prata om den. Be ditt barn beskriva den och smakerna. Plötsligt får din och ditt barns kropp en chans att arbeta i ro med den delikata processen att ta hand om alla näringsämnen. Känn vilken skillnad det gör i mage och tarmar.

Genom att då och då ägna dig åt mindful eating kan maten bli till en behaglig stund, då du och ditt barn får näring och avkoppling. Både vuxna och barn behöver mer ro och återhämtning idag. Ta hand kroppen och den kommer att ta hand om dig.

Tre enkla övningar i mindful eating:
1. Låt ditt barn vara med och förbereda en måltid i lugn och ro, med fokus på det ni gör. Sinnena är koncentrerade på den fantastiska kavalkaden av färger, dofter och smaker. En njutning, en avkopplingsövning och faktiskt även träning i fokus genom att koncentrera era sinnen på det ni gör med era händer. Se hur många sinnen ni kan involvera i matlagningen, genom att lukta på varje råvara, smaka på den, lyssna, känna och titta noga. Barn brukar vara uppfinningsrika på att upptäcka, så uppmuntra till nyfikenheten.
2. Använd dig av bordsbönen. Om du inte har en religiös tro, pröva att låta var och en i familjen berätta vad ni är tacksamma över innan ni äter. Tacksam över varandra, tacksam över den goda maten, tacksam över sin nya cykel. Det hjälper er att stanna upp innan maten och vara närvarande.
3. Låt några få minuter av en måltid ske i tystnad och låt ert fokus vara vid det ni upplever med era sinnen. Lägg ned gaffeln då och då mellan tuggor och flytta fokus till tallriken, munnen och magen. Tugga långsamt och känn hur det känns när ni sväljer och om ni kan känna matbitens färd ned i magen. Pröva och se vad som händer.
Och kom ihåg att alla barn är olika. Många blir rastlösa och oroliga av att pröva nya övningar, så ta en liten bit i taget. Kom ihåg att det viktigaste är hur du upplever en måltid. Att du kan stänga ned dator och mobil, att du kan prova att äta långsamt och då och då lägga ned gaffeln mellan tuggorna. Börja därför med dig själv och se vad dina övningar ger ditt barn.