Drycken som ersatt vatten

Susanna Almströms oro över ungdomarnas konsumtion av energidrycker gör att hon börjat arbeta för att få till förändring.

Jag har länge oroats av den enorma mängd energidrycker som jag bevittnar att ungdomar får i sig i tid och otid. Energidrycken finns med överallt, morgon som kväll, vardag som helg, i skolan, i idrottshallen och på fest. De senaste tio åren har energidrycker formligen exploderat i samhället och blivit en så kallad ”cooldryck”. Det finns en uppsjö av olika sorter (vissa värre än andra) och burkarna är ofta färgglada och har ”tuffa” namn för att locka till sig köpare. Alldeles för ofta ser jag ungdomar med både en och två burkar och det är heller ingen ovanlig syn att elever kliver in i skolan med en burk i handen tidig morgon.

Energidrycker är söta läskedrycker som oftast innehåller både koffein, taurin, socker eller sötningsmedel och ibland både tillsatta vitaminer och mineraler. Koffein, taurin och socker är alla ämnen som inte bör överkonsumeras. Att det inte finns några som helst positiva effekter av att förtära socker är ju också sedan länge känt. Och om sötningsmedel är farligt eller ej tvistas det mycket men en sak vet vi i alla fall med säkerhet, sötningsmedel triggar sötsuget rejält.

Det har kommit studier som visar på risker med energidryckerna men än så länge finns inga förbud uppsatta. På Livsmedelsverkets hemsida kan vi läsa att överkonsumtion kan ge obehag och ohälsa. Vidare går det att läsa att barn och ungdomar är mer känsliga för koffein och får oftare hjärtklappning och huvudvärk. Livsmedelsverket skriver också att koffein i större mängd kan ge obehagliga symptom så som sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, illamående och yrsel. Vissa energidrycker innehåller flera koppar kaffe i koffeinmängd – upp till sex koppar i en burk.

När energidrycker började säljas i slutet av 90-talet i Sverige så togs också ett beslut om att burkarna skulle märkas med ”Barn, gravida och andra känsliga för koffein avråds från att använda denna dryck”, dessvärre togs det beslutet bort när koffein började regleras som aromämne.
Vissa märken har däremot egna texter på produkten där det varnas för höga mängder koffein och att drycken är till för friska personer över 18 år. Om du är gravid, ammande, lider av sjukdom eller behandlas med läkemedel bör du kontakta läkare innan du använder produkten.
Livsmedelsverket råder också om att avstå energidryck när man tränar eller anstränger sig fysiskt samt ger en uppmaning om att inte kombinera energidryck med alkohol.

När vi ändå vet så pass mycket och ingen kan undgå att se överkonsumtion så kan vi ju undra varför inga resurser läggs ner på att informera våra unga om riskerna, för hur många kan vi gissa läser på livsmedelsverkets sida eller lusläser produktens minitext? Vore det inte ansvarsfullt att ge våra unga en ärlig chans att få ta hand om sina kroppar och ge de möjligheterna till att göra klokare val? Skulle jag få bestämma så skulle varenda burk från livsmedelshyllorna ryka. Har vi verkligen råd att chansa och därmed riskera en hel generation? Borde inte vårt sunda förnuft och vuxenansvar säga STOPP!


525 gymnasieelever svarade på enkäten, 43 % flickor och 57 % pojkar.

1. Hur ofta skulle du uppskatta att du dricker energidrycker?
A. Varje dag el några gånger i veckan 35 %
B. Några gånger i månaden 31 %
C. Några gånger per år el aldrig 34 %

2. Hur många burkar dricker du per tillfälle?
I samtliga grupper uppgavs att det vanliga intaget låg på 1–2 burkar/tillfälle, några få procent drack 3-5 burkar/tillfälle.

3.Varför dricker du energidryck?
A. För att det är gott 56 %
B. För att få någon effekt 23 %
C. För att det släcker törsten 21 %

4. Vilka upplevda effekter får du av energidryck? Här skrev eleverna effekterna själva. (fler svar kunde lämnas därav procenten)
A. Jag blir pigg 49 %
B. Jag får inga effekter 33 %
C. Jag blir speedad 19 %
D. Jag blir glad 17 %
E. Jag blir koncentrerad 15 %
F. Jag får huvudvärk 3 %
G. Jag blir okoncentrerad 3 %
H. Övriga svar var under 1 %

5. Övriga tankar och kommentarer kring energidryck? (165 svar)
Överlägset vanligaste svaret var att man visste att det var dåligt för kroppen men att det var svårt att sluta. Det skrevs flera kloka svar om att de borde förbjudas, höjas åldersgräns och att det borde pratas mer om de negativa effekterna. En elev beskrev om hur hen hade druckit energidryck varje dag under en period och mått dåligt och därav hamnat på hjärtundersökningar, hen har själv slutat att dricka och försöker idag påverka sina kompisar att göra detsamma. Det framkommer också att många elever använder energidrycker i samband med träning för att orka mer.

Mina tankar: Att så många som 35 procent dricker 1–2 burkar varje dag eller flera gånger i veckan var egentligen inget som förvånade, dock är det skrämmande och något som triggar mig att vilja jobba vidare. När jag läser igenom alla svar under fråga 5 så upplever jag också att kunskapen om de negativa effekterna är ganska hög, vilket ger mig en tro och hopp om att vi ska kunna nå eleverna om vi får jobba vidare i ämnet på skolan. Skulle också önska att specifikt få jobba med ett vattenprojekt då det även framkommit att många elever helt slutat dricka vatten och istället dricker någon form av sötad dryck som törstsläckare, detta i sig är ett allvarligt problem och behöver läggas resurser på.