Dockan som får vara både mamma och superhjälte

En docka står för utseende och den andra dockan för aktivitet. Leksakerna styr barnens lek mer än vad vi tror. Skolfamiljen har träffat Julia Taube som vill att leken ska vara fri och därför skapade en docka som ser ut som en riktig människa.

När Julia Taubes döttrar fick Barbiedockor i julklapp, förundrades hon över vilken kvinnlig stereotyp som dockorna representerade. Överdrivet stora ögon, långt blankt hår och en kropp som är långt ifrån verkligheten. Hon beslutade sig för att ge sina barn en docka som ser ut som riktiga människor och idén till myIDolls föddes. Vägen har varit slingrig och kantad medutmaningar, men idag finns dockan som inte är påverkad av vår tids skönhetsideal tillgänglig för alla att köpa.
En docka som ser ut som mamma
– Självklart ska barn få leka med Barbie, men jag ville skapa ett alternativ där barnets fantasi får styra leken och inte tvärtom, berättar Julia. De leksaker som mina döttrar eller min son fått genom åren har varit så skilda. Flickornas har uppmuntrat till omvårdnad, men också passivitet och fokus på utseende, medan pojken har fått saker som utmanar och gör honom aktiv. Jag vill att leken ska få vara fri och på lika villkor oavsett vem man är.

myIDolls är skapad med en människokropp som förebild, med verkliga mått och bröstvårtor och kön. – Barnen reagerar aldrig på att dockan har ett kön, det är helt naturligt för dem, det är vi vuxna som lägger en värdering i det. Vi får ofta reaktionen ifrån barnen att dockan ser ut som deras mamma.
I framtiden kommer myIDolls även att finnas med alla möjliga olika kroppar och planen är också att kunna erbjuda dockor med olika funktionsvariationer eller proteser. Snart kommer också en manlig docka, som inte har Kens normkropp, utan mått baserade på hur en helt vanlig pappa kan se ut idag.

En undersökning gjord på trettio barn i förskoleåldern, visade att lek med dockor som har med kläder och utseende att göra, som Barbie, tar fram en fantasivärld där dockan blir ett passivt objekt. Lek med myIDolls ger lekar och berättelser där dockan är aktiv, har jobb eller är en superhjälte. När barnen fick beskriva dockornas utseende, så beskrevs Barbie som vacker, medan myIDolldockans yttre inte fick barnens värderingar i vad som är fint och fult utan istället beskrev barnet hur dockan såg ut. ”myIDolls gav lek och berättelser med större variation och med mer inslag av kreativitet och ett skapande flow än vad lek med Barbie gjorde.” skriver forskaren Elsa Rehnström i sin studie från Göteborgs universitet.

Om barn får en mix av leksaker så har de möjlighet att välja själva. Lägg en docka i legohögen eller ett rymdskepp i dockskåpet och fastna inte vid att barn behöver särskilda pojk- och flickleksaker. Tänk på att du är med och skapar ditt barns värld, så att dina ord inte uppmuntrar till att värdera saker som rätt eller fel beroende på vem man är.
– Och prata med ditt barn om att det finns fördomar, men att vi inte behöver leva efter dem, säger Julia.

Text: Maria Helander Foto: myIDolls

Syftet med myIDolls är att erbjuda en plattform för att uppmuntra till lek, där det finns utrymme för barnets inre och yttre verklighet att mötas och för fantasin att härska. Och där vi kan lära våra barn att vi inte behöver värdera kroppen utifrån färg eller form.