Skolmaten & barn med ADHD

De flesta skolor kräver läkarintyg för att elever ska få specialkost. Ja, såvida de inte önskar äta vegetariskt eller kost av religiösa skäl för då räcker det att föräldrarna lämnar in en blankett så är det löst. Har du däremot födoämnesallergi krävs att läkare fastställer känsligheten i klinisk provtagning.

Därefter utfärdas läkarintyg som i många landsting är belagda med en avgift. Detta får föräldrarna bekosta, trots att det är skolan som kräver intyget och trots att skollagen säger att skolan ska vara avgiftsfri. Man kan tycka vad man vill om detta men det skulle vara värdefullt för både den enskilde och samhället med förenklad hantering för att ge elevers behov av specialkost tillgodosett. Om inte annat så för att minska trycket på den redan överbelastade sjukvården. Det finns läkare som satt ner foten för att få ett slut på ivern att förlita sig mer på deras ord än föräldrarna. ”Det är ändå föräldrar som känner sina barn bäst och deras ord borde väga tyngst”, menar de läkare som opponerat sig.

Oavsett förfarandet så är specialkost lösningsbart för eleven med bevisad allergi. Värre är det för de som har besvär av gluten men som inte kan bevisas i prover och för elever som har ADHD eller annan NPF-diagnos. Det sistnämnda är inte någon allergi per dagens definition. De har istället engagerade föräldrar som lyssnar till forskarresultat i små studier som visar att kostvalet påverkar diagnoserna. De vill ta vara på möjligheten till en bättre fungerande vardag genom ändrade matval istället för att bara gå på läkarnas föreskrivna medicinering. Det har visat sig ge fina resultat för många med bättre koncentration, ökad kontaktbarhet, lugnare temperament och ökad livskvalitet. Genom att utesluta vissa livsmedel och öka andra mår barnen bättre. Dessa familjer är hårt belastade av en krävande vardag och att då orka med kostjusteringar med barnen är en prestation i sig.

Tänk att ägna ett långt sommarlov åt uppgiften och hinna få positiva resultat men när höstterminen startar möts många av ett bakslag då de nekas specialkost i skolan. De får inte heller läkarintyg då eleven inte har en allergi och kostbehandling är ännu inte vedertagen i vården för dessa diagnoser utan har initierats av familjerna själva. Egna initiativ till bättre hälsa motverkas av regelverket. Dessvärre mångas verklighet idag. Det är dags att ge förutsättningar för bättre möjligheter till specialkost utan läkarintyg. Barn vill om de kan. Då är det vår skyldighet att hjälpa till så att de kan!

Cecilia Blidö – Naturlig mat i skolan