Så skapar vi förutsättningar för våra energibarn

Behandla alla olika så att alla får samma förutsättningar att lyckas. Anna Hallén Buitenhuis har tröttnat på att det fortfarande finns en tro att barn med NPF bara borde skärpa sig.

Rak, tydlig och logisk. Om vi är det i vår kommunikation med barn som har NPF ger vi bra förutsättningar för att de ska förstå anser författaren Anna Hallén Buitenhuis som nu är aktuell med boken Energibarn 2.0.
– Ja, det är viktigt med konkreta saker. Och att vi inser att det inte går att uppfostra bort. Barn med NPF är inte lata och de kan inte ”bara skärpa sig”.

Anna hade själv en tuff tid i skolan där hon både var uttråkad, eftersom hon alltid har haft lätt för att lära nytt, och dessutom blev mobbad. Skolans struktur, en bristande impulskontroll och att inte fatta de sociala koderna var bidragande till utanförskapet de första åren i grundskolan.
Vändpunkten kom under sommarlovet innan årskurs 7. Familjen hade flyttat från Stockholm till Skåne och två tjejer bestämde sig för att hjälpa den där kaxiga stockholmstjejen att bli en riktig skåning.

– De trodde att mitt beteende berodde på att jag kom från Stockholm, berättar Anna och skrattar. Men det blev min räddning. De lärde mig hur jag skulle bete mig, inte gå över gränsen och jag fick plötsligt kompisar och var inte längre utanför. Något som vuxna borde lärt mig tidigare.

Det mesta av skolarbetet gjorde Anna hemma eftersom det var svårt att vara koncentrerad på lektionerna. Det som ansågs vara Annas bristande förmågor under skolåren har däremot blivit hennes styrkor som vuxen. Påhittig, nyfiken och massor av energi är fantastiska egenskaper för att driva eget företag. Och det här är viktigt för Anna att medvetandegöra; det finns en plats för alla hjärnor!

Anna har själv ADHD och hon har tidigare arbetat som lärare för barn med NPF, eller Energibarn, som hon väjer att kalla dem. Det är en hjärtefråga för henne att sprida kunskapen och erfarenheterna hon har för att dessa Energibarn ska få möjligheten att lyckas, att hitta sina styrkor och kunna lämna skolan med självkänsla och en stark tro på sig själva.

Boken Energibarn 2.0 är en något uppdaterad men framförallt en uppfräschad nyutgåva av Energibarn som kom ut 2011.
– Ja, det är ingen större förändring i de tidigare faktabitarna. Det jag skrev då har snarare stärkts ytterligare i forskning. I dag har jag skaffat mig ytterligare kunskaper som gör att jag kan lägga till nya pusselbitar som blivit till nya intressanta kapitel i boken. Det är ofta så med forskningen att den bara tittar på en sak i taget och inte alltid visar på sammanhang i kroppen. Jag tror inte att det finns EN orsak till NPF lika lite som att det bara finns en verksam ingrediens för att det ska bli en sockerkaka.

Det är också viktigt att vi kommer ihåg att alla är unika, har olika personligheter menar Anna och fortsätter:
– Vi är en helhet och det finns många olika saker som tillsammans blir NPF. Och tänk då att vi tar denna mix av saker och sätter på olika personligheter, ja då är variationerna oändliga. Och lika lite som det finns en pusselbit som skapar NPF, lika lite finns det en enda lösning. Vi behöver alltså göra flera saker samtidigt.

I boken tar Anna upp olika områden som forskats på och sätter ihop dem till en helhet. Precis som hon utgår från att alla delarna i en sockerkaka hänger ihop för att det ska bli just en sockerkaka.

Anna exemplifierar.
– Forskning visar till exempel att det är vanligt att tarmen är mer genomsläpplig hos många av dem med NPF. Och att bakteriefloran är sämre. Det här påverkar näringsupptaget. Och vad händer då? Humöret påverkas, vi blir trötta och kan inte koncentrera oss. Kosten blir alltså en pusselbit av flera. Många har också låg nivå av serotonin, som bland annat ger oss känsla av lugn och trygghet. Ja då blir återhämtning viktigt för att det inte ska bli ännu lägre. Dopaminbrist är en pusselbit hos dem med NPF. Att då sitta stilla och hålla sig vaken blir en omöjlighet. Dopamin är enkelt att höja genom att göra något roligt och spännande. Mer rörelse är ett exempel.

Fler intresserar sig också för syrgasbehandling vid NPF för att öka blodflödet och därmed syresättningen till hjärnans celler.
– Många upplever positiva effekter av det men jag menar att vi kan göra det på egen hand. Andas genom näsan. En lugn, djup andning genom näsan är det mest effektiva sättet att syresätta alla kroppens celler. Enkelt, gratis och vetenskapligt bevisat.


Lite om innehållet i Energibarn 2.0

– Diagnosen
– Kompensera
– Kosten
– Signalsubstanser
– Hur det hänger ihop
– Recept utan gluten, socker och kasein