Kreativitet öppnar dörrar

Kreativitet berikar livet och är en av de saker som möjliggör utveckling. Maria Helander tipsar om hur vi uppmuntrar barnens kreativitet.

Be ett barn i förskoleåldern att rita en häst och du får en häst. Det kanske inte liknar en häst, den kan vara rosa, randig eller ha vingar. Kreativitet handlar om att våga skapa, att tänka nytt och att hitta spännande lösningar. För ett barn är kreativitet lustfyllt och utan begränsningar. Men något händer med vår kreativitet under uppväxten. Be ett barn i skolåldern att rita en häst och du kommer att få en värdering av en prestation ”Jag är inte så bra på att rita hästar”.

För att uppmuntra vårt barns självkänsla berömmer vi glatt det de gör. ”Åh, vilket fint hus du har ritat!” säger vi och barnet känner sig stolt. Men tänk om det finns en baksida med att göra den bedömningen? För om ett hus är fint, så innebär det att ett annat hus är fult. Även om det inte var vår avsikt har vi gjort en värdering av teckningen. Vad händer med kreativiteten när vi lär våra barn att något antingen är bra eller dåligt, fint eller fult?

Som barn älskade jag att sitta bredvid min mamma och titta på när hon ritade pappersdockor åt mig och jag ville bli lika duktig som vad hon var. Eftersom hon ville hjälpa mig att bli bra, undervisade hon mig och rättade till om jag hade missat en skugga eller linje. En dag i tonåren insåg jag att jag aldrig skulle kunna bli lik duktig som min mamma. Så jag packade ihop min målarlåda och har fortfarande inte öppnat den.

Jag anklagar inte min mor idag för att ha kvävt min konstnärlighet, tvärtom är jag glad att jag hade en mamma som tog sig tid att skapa tillsammans med mig. Jag älskade våra stunder med färgpennorna. Vad jag vill berätta är hur lätt det är att tappa lusten för skapande när vi börjar jämföra oss med andra. Om vi hela tiden får höra hur fint det vi gör är, finns risken att vi blir oroliga för att göra något fult eller fel. Om vi blir tillrättavisade i vår kreativitet så tappar vi lusten att pröva nya idéer.

För att hjälpa ditt barn att behålla och utveckla sin kreativitet, fokusera inte på vad som är bra eller dåligt eller om det är lyckat. Uppmana nyfikenhet och utforskande, även om det vuxna i dig tycker att barnets idé strider mot vad som borde gå. Plantera konstiga fröer, baka utan recept, prova nya färger, nya lekar, sporter, och tokiga vägar till bussen. Vad kan man göra för saker med en äggkartong? Smakar ägg och choklad gott ihop?

Ditt barn behöver inte uppnå resultat eller lyckas med en färdighet, ett barn som behåller sin nyfikenhet och vågar prova sina idéer förbereder sig för livets utmaningar. Att kunna konsten att misslyckas öppnar fler dörrar än bra betyg.


Hjälp ditt barn att behålla sin kreativitet:

•Uppmuntra till kreativitet genom att berömma själva försöket istället för att säga att något är fint eller att barnet är duktigt. ”Vad roligt att du provade något du inte gjort förut!” ”Spännande med en ny färg/de där kläderna/ den där idén.”
• Det viktiga är att våga prova, att få misslyckas och prova igen. Att misslyckas är modigt och lärorikt och övar barnet i att behålla sin kreativitet.
• En sång behöver inte låta vackert, en teckning måste inte likna något eller en klädkombination behöver inte matcha. Var försiktig med att rätta, bedöma eller bry dig om vad andra ska tänka.
• Var en modig förebild och öva dig själv i att tänka som Pippi Långstrump ”Det har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert.”