Underbar kapitelbok kan bli din, perfekt sommarläsning!

Monstret i natten – perfekt sommarlovsläsning. Spännande, roligt och lagom läskigt. En berättelse om monster och människor, om att inte passa in. Mats Strandberg har debuterat som barnboksförfattare med serien om Monstret Frank och Sofia Falkenhem har gjort de fantastiska illustrationerna. Läs intervjun och vinn ett exemplar!


Mats, vad har fått dig att skriva barnböcker?

Jag hade inget val! Idén kom till mig och vägrade lämna mig i fred! Men det var fantastiskt roligt när jag började skriva, så jag är väldigt glad för det. Det blev också en skön balans att skriva den här en stund på morgnarna innan jag började jobba med min superblodiga skräckroman Färjan.

Frank, som blir ett monster på sin nionde födelsedag, har Alice som en trygg punkt. Hade du själv någon äldre som var speciell för dig?
Min mormor var rolig, hon byggde kojor av soffkuddar och sånt. Och min lågstadiefröken Gunilla älskade jag! Jag grät på första skolavslutningen för att jag inte skulle få träffa henne på hela sommaren, haha.

Var du mörkrädd som barn?
Ja! Otroligt! Vi bodde i sista huset innan skogen tog vid, och i skogen fanns en koleragrav. Och jag hade bra fantasi redan då.

Och du Sofia?
Jag var ofantligt mörkrädd som barn så det är ganska lätt att plocka fram det läskiga inom mig tror jag. Och sen tycker jag så mycket om Frank och hans lilla gäng, så jag har försökt finnas vid deras sida i bilderna.

Sofia dina illustrationer förstärker verkligen det lite läskiga men inbjuder också till reflektion. Bara en detalj som ”sjöjungfrun” i rullstol. Hur har det varit för dig att göra dessa?
Tack, vilket otroligt fint beröm! Vad kul att du såg sjöjungfrun! Den tror jag faktiskt kommer från Mats från början, men det är nog jag som satt honom i rullstol. Han finns faktiskt med utan rullstol på ett annat lite svårupptäckt ställe också. Mats bjöd in mig i arbetet med Monstret i natten redan när han skrivit den första idéskissen, så vi har kunnat bygga på världen tillsammans. Vi har haft träffar där vi bara pratat om alla som skulle kunna hänga i Yrred, som att raggarna borde vara vampyrer, och sen när jag suttit med teckningarna har jag haft som mål att knocka Mats med dem. Jag har haft väldigt roligt under tiden!

Vad har varit den största utmaningen?
Utmaningen har nog varit att dels våga vara läskig, men sen balansera det med den värme och trygghet som ju Frank faktiskt hittar hos Alice och senare på ett oväntat ställe. Och att låta vissa saker vara både och. Vi har jobbat väldigt mycket med att texten och bilderna ska berätta tillsammans.

Mats, vad är det som lockar dig med skräck?
Som barn drogs jag till mörka historier. Det var spännande förstås men också nåt som fick mig att känna mig modig. Att se det otäcka i vitögat. Och för mig kan skräck fortfarande fungera som ett slags tröst, ett sätt att kanalisera allmän oro. Som författare är genren en bra form för frågor om ont och gott, liv och död, och mänskligt beteende. Det gäller inte minst i böckerna om Monstret Frank.

På vilket sätt var böcker viktigt för dig som barn?
Jag var som Frank, jag älskade böcker och såg dem som mina vänner. Mina föräldrar tänkte att pengarna de annars skulle lagt på hockeyutrustning och fotbollsläger kunde de låta mig köpa böcker för, eller åka till bokmässan. Jag var i himlen.

Vad hoppas du att boken ska bidra till?
Boken verkar framför allt väcka tankar om människors rädsla för det okända, och hur den rädslan kan bli farlig. Och om att ha hemligheter för sina föräldrar. Flera vänner har sett boken som en bra utgångspunkt för att prata med barnen om att de skulle älska dem lika mycket även om de vore annorlunda. Det är det finaste jag kan tänka mig.

Så här har du chansen att få boken
Mejla svaren på frågorna till info@skolfamiljen.se Ange MONSTER i ämnesraden och mejla senast 1 juli.

1. Vad heter huvudpersonen i boken?
2. Vilket förlag har gett ut boken?
3. Berätta kort varför skräck lockar?