Nya tag med vardagsbestyr

Hälp, vardagen går inte ihop! ”Man ska” äta lagade mål till lunch och middag. Handen på hjärtat, det går inte ihop med familjens olika tider, scheman och fritidsaktiviteter. Cecilia Blidö bjuder på tips och inspiration.

Tänk bort det dåliga samvetet. Skapa räddningsplankor som funkar. Skippa den klassiska mackan och filen och fyll istället kylen med vettiga alternativ och passa på att laga ett par extra portioner när du lagar mat och spara rester från middagar i frysen. De är perfekta att ta till när vardagens måsten sätter käppar i hjulet för att vara ”perfekta familjen som hinner med allt”. Många gånger kan de dessutom passa utmärkt som måltider på språng mellan skola och träning istället för kexchokladen och läsk eller sockerbomben Risifrutti i idrottsklubbens café.
Utgå från det barnen gillar. Se till att bygga ett matpaket bestående av alla delar: protein, kolhydrater och fett. Då får du en god sammansatt måltid, bra mättnad och näring med vitaminer och mineraler. Välj råvaror som kan kombineras till snabb ”plockmat” och både barn och vuxna hittar något som funkar.

Proteinval kan vara kallskuret från charken, kalla köttbullar, färsbiffar, ugnsbakade laxbitar, kycklingfilé i skivor eller bönor och linser om du väljer vegetariskt.

Kolhydratval kan varieras i oändlighet. Välj fritt favoriter från grönsaksdiskens färggranna grönsaker, rotfrukter och addera gärna säsongsfrukt. Behövs extra energi till träningsaktiva barn kan osötade torkade bär fungera i mindre mängder. Frön och nötter ger bra mineraltillskott liksom nödvändiga fetter.

På tal om fettval så kan du med fördel välja kokosgrädde och majonnäs till att göra kalla såser som står sig i kylen några dagar och förstås ostar och mejerier om du tål det. Väljer du rena råvaror utan tillsatser (finns i alla lightprodukter) äter du istället mindre volymer då högre fetthalt genererar ökad mättnadskänsla. Mindre processade råvaror ger bra smakupplevelse och oftast högre matkvalitet.

Så länge du får med alla tre matgrupper på tallriken eller i matlådan och väljer vatten som måltidsdryck får du förutsättningar till bra måltider även om de är kalla och bekvämt snabbfixade på 5-10 minuter. Då kan familjen prioritera att umgås istället för skapa stress kring maten.
Slutligen, lägg en helgdag eller vardagkväll på att köpa hem eller laga några rätter som håller sig bra i kylen några dagar. Satsa också på Frozzypack, en matlåda med inbyggd kylklamp. Det underlättar för barnen på språng. Med god planering blir hektiska dagar ändå riktigt bra matdagar.

Cecilia Blidö / Naturlig mat i skolan