Därför är Avlusningsdagarna viktiga i kampen mot löss

Vi är vana att vid varje skolterminstart se lappar om att lössen härjar. I samband med varje skolterminstart anordnas de nationella Avlusningsdagarna, kampanjen som syftar till att informera föräldrar och uppmuntra till regelbunden luskamning.
Många barn drabbas av löss. Det senaste året har antalet svenskar som drabbats av huvudlöss kanske slagit alla rekord, enligt en mätning som görs i Uppsala Universitet varje september månad. Mätningarna visar att antalet personer som drabbats av huvudlöss ökat stadigt de senaste tre åren. Tidigare undersökningar i Danmark visat att ungefär vart tredje barn mellan tre och tio år har löss minst en gång om året.

Att vara steget före
Att vänta tills det kliar i håret innan man undersöker om man har löss är inte en speciellt bra idé. Det kan nämligen ta flera dagar från det att en person fått löss tills det börjar klia. Regelbundna kontroller gör det möjligt att upptäcka eventuell smitta i tidigt skede och förhindrar därmed spridning.
Så vänta inte på att få lappar från skolan om att det går löss i klassen, utan ligg steget före och kontrollera barnens hår med luskam minst en gång i veckan, eller varför inte varje gång de tvättar håret!

En anledning att lössen biter sig fast kan vara att man får en ny smitta från en närstående (familj, klasskamrat, vänner) som inte behandlats samtidigt. Tyvärr är det här med löss något som fortfarande väcker skamkänslor hos många. Löss beror inte på bristande hygien, men många tror det och skäms därför för att berätta att de har löss. Konsekvensen blir att lössen sprids vidare från familj till familj vilket kan resultera i långdragna lusepidemier på skolor och förskolor. Kanske har några inte hunnit upptäcka smittan själv än? och smittar dig igen. Därför är det viktigt att smittspåra och berätta för andra när man är drabbad av löss, då ökar chansen att alla behandlas samtidigt och undviker återsmitta.

Tips för att få igång luskamning

• Gör det enkelt för dig: kombinerar kamningsstunden med en annan vardags rutin, så blir det enklare. Till exempel: luskamma medan barnen gör sin läsläxa, eller strax efter man duschat och tvättat håret.
• Det viktigaste är att man hittar ett sätt att alltid göra det ofta. Hellre att man drar igenom luskammen en kort stund ofta än att vänta med luskamning och sedan upptäcka en större smitta som kommer kräva mera tid att bli av med.
• Gör det enkelt för dig! se till att barnen sitter bekvämt, t.ex. i soffan eller framför Tv:n, eller varför inte prata med barnet och fråga om dagen eller berätta en historia.
• Red alltid ut håret innan och du kan använda en gott luktande spraybalsam som gör det lättare att kamma.
• Om man tänker efter så kan luskamning bli till en riktig bra stund att pyssla om varandra!
• Delta alltid i Avlusningsdagarna när de anordnas.

Fakta om löss

– Löss kan varken hoppa eller flyga, och smittar oftast genom kontakt hår-till-hår.
– Löss beror inte på bristande hygien. De trivs bättre i rent än smutsigt hår.
– Det är inte alltid det kliar när man har löss. Tecken på löss kan då vara ett svart puder på kragen eller kudden, som är lusens avföring, eller ömsade lusskinn.
– Lössen är små, ungefär 2-3 millimeter och oftast grågula. De är genomskinliga i början och kan se ut att ha samma färg som håret, eller vara röda om de nyss sugit blod. Lössen sitter ofta vid hårbotten där de lägger ägg, favoritplatser är bakom öronen eller vid nacken.
– Lössens ägg är ca 1 mm. De är bruna när de är okläckta eller gulvita när det är tomt äggskal och liknar små vattendroppar och sitter fast på hårstråna med ett limliknande sekret och är svåra att få bort.
Kamma även då lusmedel används
Det tar ca 7-9 dagar för ett lusägg att kläckas till en nymf, därefter tar det ytterligare ca 10 dagar för lusen att bli fullvuxen, para sig och börja lägga nya ägg. Det är inte ovanligt att det blossar upp en ny smitta någon vecka efter man gjort en behandling. Det som kan hända är att det kan finnas några ägg kvar i håret, som sedan kläcks till nya löss och då gör de sig tillkänna efter någon vecka. Härmed vikten att använda luskam även när man använder lusmedel, på det sättet kommer man åt de nykläckta lössen efter behandlingen.