Hemmasnickrad husbil i charmig roadmovie

Svårt att hitta filmer att se tillsammans, hemma eller i skolan? Ann Nordström, ansvarig för Film och Skola och Swedish Film, tipsar.

Minns du den absurda komedin Be Kind Rewind om två killar som försöker rädda en videobutik efter att alla filmer har råkat bli avmagnetiserade. Killarnas egensinniga lösning på problemet blir att spela in egna versioner av alla de filmer som kunder kommer in och beställer. Ena dagen ett rymdäventyr, andra Ghostbusters.
Upphovsmannen är den idérika franska regissören Michel Gondry, som även är känd för det fina romantiska dramat Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Nu har Gondry kommit med en ny ungdomskomedi som är en riktig fullträff. I Mikro och Gasolin är huvudpersonerna två unga 14-åriga pojkar som är båda är udda och utstötta och blir kompisar via skolan. När sommarlovet börjar kommer de på att de kan bygga ett eget fordon med olika delar från ett skrotlager. Det blir en husbil, varpå de ger sig av med sitt rullande hem på en road-trip i Frankrike.
Resultatet är en oförutsägbar, säregen och rolig film. Förutom de humoristiska inslagen är filmens styrka de fantastiska karaktärsporträtten av de två originella killarna, Daniel och Théo, som hinner bli både vänner och ovänner under resans gång. Den varma skildringen av utanförskap och vänskap är omistlig och för undertecknad är filmen en av filmårets mest underhållande upplevelser.

Mikro och Gasolin rekommenderas från 11 år och uppåt och är genuint rolig även för en äldre publik. Filmen kan bokas som skolbio redan nu och kommer att finnas strömmande på www.filmochskola.se eller på dvd hos www.swedishfilm.se samt gå att önska hos många AV-mediacentraler.