Bra start för en skoldag

Frukost en av de där sakerna som lätt blir till ett dåligt samvete. Ulrika Hoffer tipsar om hur vi enkelt kan ge barnen de bästa förutsättningarna för en skoldag.

Alla måltider är viktiga. Inte bara frukosten, menar författaren och kostrådgivaren Ulrika Hoffer.
– Alla måltider är viktiga, i den bemärkelsen att det är en möjlighet att ge kroppen bra bränsle, byggstenar till muskler, hormoner med mera samt smörjmedel som hjälper hjärnan att fungera optimalt.

Medan en vuxen i stort sett alltid har gott om reserver att klara en överhoppad måltid, så har barn begränsade reserver, som gör att frukosten kan vara mer angelägen för dem är för en vuxen. Men kanske är tidigare morgnar en utmaning när man vill få sina skolbarn att äta en präktig frukost, något som gör att man lätt faller till föga och plockar fram sötad yoghurt och vitt bröd – för att de ska få i sig något alls innan en krävande skoldag… Kanske är det en mer hållbar strategi att skicka med ett par enkla frukostplättar och en frukt att äta på första rasten istället?

Ulrika bjuder oss på tre enkla frukostar, som alla kan förberedas i större laddningar och enkelt plockas fram på noll och nix till frukosten. De bygger på ett par enkla principer: Långsamma kolhydrater från havre, frukt och bär. Goda fetter från mandel och kokos. Protein från ägg och nötter.
– Allt samman råvaror med mycket viktiga vitaminer och mineraler som behövs för att kropp och knopp ska fungera!

Källa: Alla recept är hämtade ur Ulrika Hoffers bok Good mood food – maten som höjer energi och humör.

ENKLA FRUKOSTPLÄTTAR
3 ägg
5 dl mjölk eller havredryck
4 dl havregryn
1 tsk fiberhusk (finns i hyllan för glutenfritt, binder smeten bra)
kokosolja eller smör att steka i

Mixa havregrynen till ett mjöl och vispa ihop alla ingredienser till en smet. Låt den stå och svälla ett par minuter och stek sedan i lite smör eller olja. Servera med bär, frukt och en liten klick honung.


BIRCHERMÜSLI MED KOKOSKRÄM

4 portioner
4 dl havregryn
1 dl riven kokos
1 dl äpplejuice
4 dl kokosmjölk/kokosgrädde
½ msk honung
1 msk strödadlar (eller finhackade dadlar)
¼ tsk vaniljpulver
½ tsk kanel
1 gnutta ingefära

Förslag till servering

1 rivet äpple
1 dl bär
3 msk hackade mandlar
eventuellt lite honung och kanel

Rör ihop havre, kokosmjölk/kokosgrädde, citronsaft, honung och strödadlar. Förvara i en lufttät burk i kylen, låt stå över natten.

Vid servering river du äpple och hackar mandlar. Toppa birchermüslin med äpple, blåbär och mandlar. Söta eventuellt med ytterligare lite honung.

Du kan göra birchermüsli till 3-4 dagar i taget, den håller om du förvarar den kallt i lufttäta burkar.

LEMON AND POPPYSEED MUFFINS
2 dl mandelmjöl
2 bananer
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
3 msk vallmofrön
2 citroner, saften

Sätt ugnen på 200 grader. Har du en matberedare kan du sätta s-kniven i botten och mixa alla ingredienser utom vallmofrön, som du rör ned för hand i smeten efter att du mixat. Annars blandar du alla torra ingredienser. Mosa bananerna och rör ihop med äggen. Rör ner banan och ägg i de torra ingredienserna. Klicka upp i smorda formar. Ställ in i ugnen cirka 15-20 minuter.