Filmtips

film

Ann Nordström tipsar om filmer som kan bokas som skolbio och som även finns strömmande på www.filmochskola.se eller på dvd hos www.swedishfilm.se och kan önskas hos många AV-mediacentraler.

Kvinnlig tonårshjälte vägrar bli såld
18-åriga Sonita får plötsligt veta att hon snart blir bortgift mot sin vilja. Anledningen är att brodern måste ha råd med hemgift till sitt bröllop. Familjen kommer från Afghanistan och är fattiga. Sonita och några från familjen bor sedan några år i Teheran, där Sonita arbetar extra och får ta del av undervisningen för hemlösa barn och ungdomar. När Sonita får beskedet om att hon snart blir brud och därmed såld ”som en get”, håller hon som bäst på med att utveckla sin passion för rap-musik. Hon skriver låtar på dari och texterna är fulla av liv och handlar om hennes liv.
Samtidigt pågår en dokumentärfilmsinspelning och för filmaren Rokhsareh Ghaem Maghami blir allt svårhanterligt. Hon erbjuds att köpa en tidsfrist åt Sonita så att bröllopet skjuts på framtiden. För Sonitas del skulle det innebära en chans att få göra klart viktiga låtar att lägga upp på Youtube, fast en dokumentärfilmare bör inte träda in och styra hur filmen utvecklar sig, eller? Men samtidigt, skulle det vara moraliskt rätt att låta flickan bli en handelsvara?
Sonitas mod är enastående, för att inte tala om hennes utstrålning och frispråkighet. Som tur var får hon uppmuntran av den kvinnliga rektorn för hemmet. Men för övrigt är hon ensam. Suffragetterna gjorde ett fantastiskt jobb i England för ett sekel sedan. Nu pågår en ännu tuffare kamp på andra delar av jorden och i synnerhet i Afghanistan. Sonitas kamp är viktig eftersom hon ger hopp och mod till andra i samma situation. Se filmen och inspireras. Ett tips är att tjuvkika på hennes videosnutt på youtube: Brides for sale.

Rätten att inte bli mobbad
Varje barn har rätt till ett lyckligt liv. I en fantastisk fin holländsk serie om hur barnkonventionen fungerar finns ett avsnitt om 12-årige Jason. Han är utstött i klassen. Jason gillar att sjunga och spela teater. Är det därför han inte får kompisar? Fotboll tycker de flesta andra av killarna om, men inte Jason. I skolan ska klassen sätta upp en musikal. Hur ska det gå för Jason? Kan musikalen förändra hans roll i klassen? Finns det något Jason själv kan göra för att förändra situationen? Och vad har skolan för ansvar? Enligt barnkonventionen har varje barn rätt till skydd mot diskriminering och mobbning.

Hur Ky blev Niels
Tänk dig att du vaknar en morgon med en annan kropp än vad du somnade med. Du är man och vaknar med kvinnokropp, eller kvinna och vaknar med manskropp. Men inuti är du densamma. Så är verkligheten för somliga. Som för 12-årige Niels. Redan som mycket liten var han olycklig för att han kände att han fötts i en flickas kropp. Nu har han bestämt sig för att göra ett könsbyte. Men tårarna rinner när Niels berättar hur svårt det var för honom att berätta för sin mamma. Men Niels är ändå mest som de flesta andra barn och gillar smällare och fotboll. En osannolikt känslig och fint porträtt av en underbar kille.