Visste du det här om högläsning?

.Tillhör du dem som älskar att läsa högt, förställa rösten till boken olika karaktärer och riktigt leva dig in i berättelsen? Även om du inte riktigt gillar det så starkt så kan vi alla öva oss att tycka att det är okej. Och om inte så kan man lyssna på en bok tillsammans. När vi läser högt för våra barn skapar vi en stund av gemenskap och det är nog så viktigt idag men det ger oss också möjligheten till att lotsa in barnen i böckernas värld.
När vi läser högt för våra barn har vi också större chans att upptäcka vilka böcker som fängslar dem. Det är trots allt viktigt att vi hjälper barnen till att bli läsare. Att läsförmågan sjunker är ett samhällsproblem och vi får göra vad vi kan för att vända trenden. Att läsa högt för dem ibland är ett sätt. Och faktiskt ett trevligt sådant.
Är det bilder i boken är det en möjlighet till att prata om känslor.” Hur tror du att den här personen kände sig här?” ”Har du känt dig så någon gång?” Ibland hinner man inte läsa så mycket för att samtalet tar över. Och ibland kan man välja bok just för att det är något man vill prata om men kanske inte riktigt vet hur – då kan boken vara en bra ingång.
Och du – sluta inte läsa högt för att barnen kan läsa själva.