Hjärntrötta barn

Återhämtning är viktigt, även för våra barn. Maria Helander förklarar varför.

Har du ett barn som har svårt att gå upp på morgonen eller vill sova direkt efter skolan? Kanske du ofta får höra att hen är trött och inte orkar gå på aktiviteter? Det är som om barndomens energi är ett minne blott och istället har du en hålögd unge som hänger med huvudet över middagsbordet.
Vad vi sällan tänker på är att både vi och våra barn lever ett ganska intensivt liv idag, sett ur hjärnans perspektiv. Människans fantastiska hjärna utvecklades för ungefär 150 000 år sedan för en vardag som var begränsad med intryck och dagen tog slut när solen gick ned. Världen har förändrats enormt och även om våra barn har anpassningsbara hjärnor, behöver vi förstå vad de varje dag behöver bearbeta.

Vår stressade stenåldershjärna
Barnen tar emot intryck hela tiden i skolan och genom datorn, telefonen och teven. Hjärnan förbrukar ungefär 20 procent av kroppens energi. Att tänka, fatta beslut och vara kreativ tar massor med energi för dig som vuxen. Att dessutom som ditt barn, växa, mogna och lära sig nya saker i en värld full av intryck tar ännu mer energi.

Trötthet är ofta ett tecken på att vi kör på för fort – i skolan, hemma och på fritiden. Ju mer aktivitet, desto mer behov av återhämtning har vi, så enkelt är det. Tyvärr lever många av oss enligt rakt motsatt princip – vi drar ned på vila och återhämtning för att pressa in mer aktivitet.

Barn behöver mycket återhämtning
Hjärnan återhämtar sig under sömn och vila. Tillväxthormon utsöndras och immunsystemet aktiveras. Hjärnan rensas och laddar om för att minnen och intryck ska kunna lagras. ”Jag kan inte sova” handlar ofta om att barnet tycker det är roligt att vara uppe på kvällen. Om ditt barns hjärna inte får den återhämtning den behöver, kommer trötthet och svårigheter att fokusera ganska snart. Många barn har lättare tappa humöret och blir ledsna eller arga. Vardagliga beslut och göromål känns enormt svåra och tunga och suget efter godis och snabba kolhydrater kan öka.

Återhämtning är inte att spela spel, titta på teve eller leka med telefonen. Återhämtning för hjärnan är att vila eller att låta kroppen röra på sig, som att promenera, springa och leka ute.

Återhämtningstips
• Stäng av alla skärmar i tid på kvällen, även om barnen har teve och dator på rummet. Det är ditt jobb som förälder att sätta gränser, både vardag och helg.
• Alla behöver vi dagsljus för att må bra och särskilt barn. Lek och aktiviteter utomhus under dagen gör att barnet sover bättre på natten.
• Varva ned på kvällen och dämpa belysning och skärmar. Det blåa ljuset från teve, dator och telefon påminner hjärnan om dagsljuset vilket gör det svårare att somna på kvällen.
• Sträva efter regelbundna läggtider även på lov och helger. I början av skolåldern är barnen ofta morgonpigga och får de då vara uppe länge på lovet blir sömnen kortare.
• När barnet börjar närma sig puberteten är det lätt att förskjuta dygnet och sova länge på lördag och söndag morgon. Då blir det svårt att somna söndag kväll. När barnet ska återgå till vanliga skoltider blir det då kanske inte tillräckligt med sömn.
• Prova mindfulness eller yoga för barn. Många barn uppskattar att få hjälp att varva ned.
Kroppen och hjärnan är gjorda för aktivitet och kan hantera stress mycket bra. Men utan återhämtning, hamnar både stora och små ur balans.