Boktips!

Skarven av Sara Lövestam är en spännande deckare för mellanåldern, cirka 10-12 år. Det är en utmärkt högläsningsbok, men går lika fint att läsa på egen hand.

Boken utspelar sig på sommarlovet. Johanna är tillbaka med sin familj i sommarhuset i skärgården. Hon har längtat, för på ön finns vännen Ludde och där slipper hon elaka kommentarer. Ludde har lärt känna Johanna som Johan, men Johanna har bestämt sig för att hon ska berätta för Ludde att hon från och med nu är Johanna. De båda vännerna får oväntat sällskap av Olivia. Hon är också på ön över sommaren och vill gärna vara med dem.

När Johanna passerar den spöklika Skarvön på väg till sommarhuset, ser hon en människa. I vanliga fall är ön öde bortsett från alla skarvar som har bosatt sig bland de döda träden. Hon tycker att det är något mystiskt med människan. Johanna vet att Ludde älskar mysterier och berättar för honom om vad hon sett. Ludde blir eld och lågor och vill genast börja gräva i fallet med den mystiska människan.

De tre ungdomarna åker till Skarvön för att undersöka vem den mystiska människan är och blir involverade i en spännande mordgåta. Det som tidigare rubricerats som en olycka, visar sig vara ett mord. Men vem är den skyldige? Trion bestämmer sig för att försöka ta reda på vem som begått brottet, ett uppdrag som inte är helt ofarligt.

Boken innehåller inte bara spänning utan berör även mobbing, transsexualitet och vänskap. Läsaren kan vara med och lösa mordgåtan och det finns mycket att diskutera. Det är en av de bästa böckerna för mellanåldern hösten 2016.

Tipset är publicerat i Skolfamiljen 1 2017 och skrivet av Maria Heimer.