Elever läser kalenderbok i radiosamarbete

Pirrigt, nervöst men roligt. Ja, så sammanfattar läraren Anna Nilsson upplevelsen av elevernas reaktion när hon drog igång projekt radiokalender med dem.

Den 1/12 är det dags för den första ”luckan” i en spännande kalender! Det är Anna Nilssons elever i åk 7, Kumla skola, som läst in varsitt kapitel ur kalenderboken Skorstensjul i samarbete med Tyresö Radio.
– Jag ville hitta ett sätt att få igång lässuget i klassen, berättar Anna Nilsson. När jag vid ett tillfälle i höstas pratade med Niklas Wennergren, som sänder radio på fritiden, fick jag idén.

När två entusiaster kommer i samspråk brukar det hända grejer. Så även denna gång. Niklas, som är lärare till yrket, gick också igång på idén och Anna började direkt att leta efter lämplig bok.
– Den skulle ju handla om julen och det skulle vara 24 kapitel. När jag läste en recension om boken Skorstensjul kände jag att den var rätt och köpte den på en gång!
Anna fastnade för boken av flera anledningar.
– Huvudpersonerna är barn och handlingen är så aktuell med det som vi ser här idag, inte minst med ensamkommande barn som flytt. Barnen i boken är föräldralösa och rymmer från ett barnhem. De lever ensamma i Stockholm. Men de möter fantastiska människor som vill hjälpa.

Barnen i boken kommer också i kontakt med en man som tigger. Och vem det visar sig vara och hur barnen upptäcker … ja, det är en del av berättelsen du inte vill missa!

Anna Nilsson ser redan nu att projektet har skapat positiva ”läsringar” på vattnet. Skolfamiljen kommer att återkomma under våren för att berätta mer om det och för att se om Anna Nilsson lyckades få klassen mer lässugen även på sikt.
Här kan du lyssna på kalenderboken Skorstensjul