Konsten att prata om kroppen

Barn ska inte banta. Vi bör därför vara noga med hur vi som föräldrar pratar om våra kroppar. Maria Helander förklarar och tipsar.

”Vad ska jag göra, mitt barn är överviktigt och jag känner mig som en dålig förälder.” säger den olyckliga kvinnan i min terapisoffa. Hon berättar om kampen hon för mot sitt barns sötsug och hur läkarna bannar henne för att hon inte hjälper sitt barn att gå ned i vikt. Hon är inte ensam. Att oftare läser vi rapporter i media om att svenska barn blir överviktiga och vi skuldbelägger samhället, men tittar också snett på barnens föräldrar. ”Hur kan de låta de gå så långt? Det är ju barnmisshandel!” säger vi upprört. Men lika lite som någon själv väljer att vara överviktig – lika lite väljer någon att låta sina barn bli överviktiga. Många föräldrar kämpar dagligen med att hjälpa sina barn att tappa i vikt, men det är svårare än att banta själv. Samtidigt som du vill hjälpa ditt barn att bli normalviktig, så vill du inte plantera ord som ”banta” eller ”diet” inom hen.

Självklart vill du att ditt barn ska känna sig fint hur det än ser ut och det är svårt att skydda barnet från att ta intryck av omvärldens syn på övervikt. Ett första steg till att hjälpa ditt barn är att slänga ut vågen och måttbanden. Sluta omedelbart att väga, mäta och kontrollera ditt barns vikt. Dessa hjälpmedel skuldbelägger både dig och ditt barn och om det inte går som ni vill får ni båda en tung känsla av misslyckande som är svår att skaka av sig.
Barn ska inte banta. Var därför noga med att du inte själv pratar om din egen vikt när ditt barn är med. Att vara fin oavsett hur stor eller liten är värdefullt för ett barn att få lära sig och då gäller det även mamma eller pappa. Förr eller senare kommer de att råka ut för samhällets syn på extrakilon och då blir en god självkänsla ett skydd mot utseendefixeringen.

Kanske har du upplevt hur stress eller någon annan obehaglig känsla kan göra dig sötsugen. Hur fokus flyttas från det obehagliga, till längtan efter att stoppa något i munnen. Jag kan trösta dig med att det inte handlar om dålig karaktär eller brist på disciplin om du då går till kylskåpet, det handlar om ett beteende som är djupt rotad i de flesta av oss. Du blockerar en känsla genom att stoppa något sött i munnen, stressen minskar och livet känns lite ljusare en kort stund. De flesta av oss tycker också om att förstärka en positiv känsla genom att belöna sig, fira eller fredagsmysa med något gott. Det är precis på samma sätt med ditt barn. Hen förstärker en positiv känsla genom att äta eller flyr ifrån en obehaglig som stress, raslöshet, uttråkad.

Att få kontroll på sitt sötsug handlar inte om disciplin, det handlar om att bryta ett beteende. Att istället för att stålsätta dig väljer du att tänka på stunden innan sugen och förstå varför du kände ditt sötsug. När jag i mitt arbete hjälper människor med att få kontroll över sitt ätbeteende, börjar jag alltid med att be dem att stanna kvar en stund i suget en stund och känna efter vilka känslor och tankar som ligger bakom.
Hjälp ditt barn att stanna upp i känslan när suget kommer och fråga om hen också känner något annat. Är det arg, trött, ledsen eller stressad? Finns det något ni tillsammans kan göra åt den känslan eller tanken? Och vad händer när ni sätter ord på känslan, försvinner den då?

Sötsug kan vara ett tecken på att vi inte har ätit tillräckligt med rätt mat. Äter vi naturliga fetter, mycket protein och drar ner mängden snabba kolhydrater i vår kost har vi kommit en bra bit på vägen. Bra mellanmål som nötter, kokta ägg eller ost är mättande. Ditt barn ska inte banta, inte leva på lightprodukter, utan sträva efter att det äter sig ordentligt mätt på naturlig mat.

Undvik därför att låta mat bli belöning. Istället för glass, fika eller ett besök på favoritrestaurangen när ni har gjort något bra låt barnet få en upplevelse eller en peng i sparbössan. Låt godis, glass och snacks vara begränsat till en särskild dag.
Gör inga aktivteter i syfte att gå ned i vikt. Från och med nu handlar det om att det är roligt att röra på sig. Ta en promenad för att leta skatter, bygga en koja eller titta på fåglar inte för att ni måste bli smala. Begränsa tevetid och speltid och uppmuntra lek och bus. Samma sak kanske även gäller dig som förälder.

1. Släng ut vågen
2. Ät riktig mat, med naturliga fetter, protein och grönsaker
3. Belöna inte med mat
4. Alla är fina oavsett storlek – tänk på vad du säger om dig själv och andra
5. Begränsa tevetid och speltid – uppmuntra andra aktiviteter