Känslokompetenta barn

Lär dig stå ut med att ditt barn inte alltid är glad. Påminn dig själv om att alla känslor är okej.

Vi vill att våra barn ska må bra och i all välmening försöker vi kanske släta över ”jobbiga” saker.
– När barnet uttrycker känslor som handlar om sorg, besvikelse eller ilska kanske vi erbjuder dem något kul att göra eller något gott att äta för att slippa se att barnet inte är lyckligt, säger EQ-pedagogen Maria-Pia Gottberg.

Men barn behöver tillgång till alla sina känslor för att utvecklas. Vi vet själva att vi har utvecklats genom att vi har tagit oss igenom tuffa och jobbiga saker i livet. Det gäller för våra barn också.
– Det viktiga är att vi finns där. Hjälp barnet att sätta ord på sina egna känslor. Ett bra sätt är att prata om sina egna känslor.

Tolka inte. Säg istället vad du ser eller hör.  ”Du är röd i ansiktet och smäller i dörren, betyder det att du är arg?”
– Om barnet svarar jakande kan du bekräfta: ”Jag ser att du är arg, det är okej att vara arg men du får inte slå i dörrarna”. På så vis gör du skillnad på barnets känslor och beteende och tränar barnet i att själv identifiera sina känslor.

Social och emotionell komptens, en viktig grund för att vi ska må bra. Om den grunden är bristande kan konsekvensen bli mobbning, utåtagerande eller att barnet vänder sig inåt. Det kan också dröja många år innan konsekvenserna av att inte ha blivit bekräftad i sina känslor blir tydliga.
– Vi har råd att stanna upp, vara närvarande och bekräfta våra barn.