Hur lär sig ditt barn?

Vi lär oss på olika sätt och vi brukar prata om den auditiva lärstilen, som lär sig genom att lyssna och tala, den visuella, som lär sig genom text och bild, den taktile, som lär sig med händerna, och den kinestetiske, som lär sig genom att engagera hela kroppen.

De flesta har en mix av flera lärstilar. Dessutom finns det en mängd saker som påverkar en persons lärstil. Det handlar bland annat om miljöfaktorer, sociologiska faktorer, fysiska faktorer och om psykologiska faktorer.

Många gånger bygger undervisningen fortfarande på den auditiva och visuella lärstilen. Den lärstilsmodell som är starkast förankrad i forskningen och tar hänsyn till flest stildrag är The Dunn & Dunn Learning Styles Model. Det som enligt deras forskning krävs för att hjälpa en underpresterande elev är att introducera nytt material på ett holistiskt sätt, låta eleven få bearbeta materialet med taktila och visuella metoder, undvika muntliga instruktioner som inte följs av en handling, låta eleven få röra på sig ofta, ge eleven valmöjligheter och inte lägga undervisningen på morgonen.