Därför ska vi andas rätt

När vi andas ytligt och med fler andetag per minut än vi behöver göder vi stressen i kroppen. Lugna andetag genom näsan skapar lugn och har dessutom andra hälsofördelar. Hur andas ditt barn? Så här får du koll.

Andas bör man… så att andas är väl ändå något som vi inte ska behöva fundera över hur vi gör, eller?
– Jo, hur vi andas påverkar vår hälsa mer än vad vi kanske tror, säger Anna Hallén som har koll på vad som händer i kroppen beroende på hur vi andas.
En sak som kanske är förvånade är att barn kan få en felställning på sina tänder genom att de andas fel.
– När vi andas genom näsan ligger tungan avslappnad i överkäken. Enkelt förklarat kan man säga att hjärnan får signaler om hur överkäken ska byggas. Underkäken byggs efter överkäken. Om man istället andas genom munnen kommer hjärnan inte att få dessa signaler och käkarna byggs upp fel och påverkar då tandställningen.

Enligt Dr John Flutter, som är den som tittat mycket på det här, är det mycket av ett västvärldsproblem. Nappflaska kan vara en orsak eftersom det bildas ett vakuum som gör att barnet måste släppa taget då och då. Stress är en annan anledning till att vi andas genom munnen.
– När vi andas genom munnen sätter vi kroppen i stress. Därför blir det lätt en ond cirkel. Det positiva är att det fungerar omvänt. När vi andas genom näsan för kroppen signaler om att bli lugn.

Anna lär ut andning i olika sammanhang.
– En hand på naveln och en hand på bröstkorgen. Magen ska lyftas först, då har man fått till en djup andning. De flesta ligger på mellan 9 och 11 andetag per minut innan vi går igenom andningsteknik. När de andas lugnt genom näsan kommer de ner till mellan 3 och 6 andetag per minut.

Barn med astma kan ha mycket att vinna på att vi är uppmärksamma på deras andning och lär dem andas med näsan. När vi andas in genom näsan frigörs mycket mer kvävemonoxid som i sin tur vidgar luftvägarna. Dessutom har kvävemonoxiden förmågan att döda virus och bakterier.
– Jag brukar jämföra andningen med en entrecote. Vill du ha den rå eller tillagad? Genom näsan får du luften i rätt mängd, rätt temperatur och ren från partiklar. Genom munnen får du den kall med bakterier. Så kika på ditt barn och tonåring så munnen är stängd vid andning och fundera på hur du andas själv.