Så får vi en friskare skoltermin

Skolstart innebär en omställning till vardag men också något av en högtid för virus och baciller att frodas. Men det finns saker vi kan göra för att barnen ska hålla sig friska. Bebe Gransten berättar om kroppens dammsugare, lymfsystemet.

När lymfmassören Bebe Gransten föreslår att vi borde prata om det lymfatiska systemet i Skolfamiljen undrar jag lite skeptiskt hur hon tänkte att det skulle passa in.
– Barn har väl inte problem med lymfsystemet?
Min skepticism speglar inget annat än okunskap, vilket jag nu vet är en okunskap jag delar med många. Det är ett system som är bortglömt. Även inom vården. Och ändå livsviktigt.
– Har du en helt självgående dammsugare hemma, frågar Bebe. Eller har du en som står i ett skåp. En dammsugare som det blir stopp i då och då och där påsen blir full? Lymfsystemet är kroppens dammsugare, och faktiskt den enda vägen ut för kroppens sopor, men det är också vårt immunförsvar och ett system vi måste se till att det fungerar.

Det lymfatiska systemet är ett komplicerat nätverk av kärl, precis som blodomloppet. Lymfvätskan kommer från blodet och ska in i blodomloppet igen när det renats. Beroende på kroppsstorlek så handlar det om upp till 5 liter per dygn. Enkelt förklarat så ska lymfvätskan igenom de så kallade lymfnoderna, det vi ofta kallar lymfkörtlar. Dessa fungerar som sopstationer där virus, bakterier och tumörceller ”äts upp”. Slaggprodukterna åker ut med svett, urin och avföring och i den bästa av världar är vätskan som kommer tillbaka i blodet helt ren.

När lymfsystemet är trögt, eller blockerat av olika anledningar, fungerar inte reningen som den ska och tumörceller, bakterier och virus finns då kvar i kroppen. Det kan även innebära att lymfvätskan inte sugs upp som den ska och då får vi överflödig vätska som bland annat kan orsaka svullnader.
Stopp i systemet kan som sagt bero på många olika saker. Bland annat kan det bero på vissa mediciner, ärr som kan vara gamla slag, tighta kläder, stillasittande, hormonella svängningar och inte minst av allt stress. Hur hänger det ihop?
-Jo, om du tänker att blodet har hjärtat som pump för att det ska cirkulera så har lymfsystemet diafragman och musklerna som sin pump. Men den här pumpen är inte självgående utan är bland annat beroende av din andning för att fungera och pumpa runt lymfvätskan. I dag är det många som andas fel, ofta genom munnen och väldigt ytligt. Då använder vi inte diafragman. Det gör vi däremot när vi andas in genom näsan och djupt ner i magen.

Den ytliga andningen hänger ihop med stress och idag vet vi att stressen börjar göra sig påtaglig hos barn redan i förskoleåldern. Det är alltså inte konstigt att lymfsystemet inte fungerar som det ska ens i barnets kropp. Om vi sedan lägger på socker och snabba kolhydrater som i sig drar igång kroppens stresshormoner och lägger på stillasittande så har vi gjort en hel del för att motarbeta lymfsystemet.
– Men musklerna fungerar också som pump och därför behöver vi röra på oss utan att vi ökar pulsen för mycket.

Simma, yoga och långsamma rörelser gynnar lymfcirkulationen. Men när vi enbart väljer hård träning kan vi behöva hjälpa lymfsystemet.
– När vi tränar hårt behöver kroppen mer blod och då pumpar hjärtat hårdare, vilket gör att lymfsystemet får ännu mer vätska och slaggprodukter att transportera bort. En del upplever svullnad efter hård träning och det är ett tecken på att lymfsystemet inte hinner med. Då kan vi själva hjälpa flödet. (se beskrivning. Reds.anm.)

Svullnader är alltså ett tecken på att lymfsystemet inte fungerar som det ska. Många kan känna sig tjocka på grund av lymfvätska som inte kan cirkulera och med lymfmassage försvinner den överflödiga vätskan. Andra saker som kan vara tecken på ett trögt lymfsystem är astma, allergier eller att ofta vara sjuk. Det kan också vara att du får träningsvärk, huvudvärk eller känner dig väldigt trött efter träning. Att du lätt får blåmärken och att de sitter kvar länge är andra tecken.

– Barn som är extremt trötta är viktigt att vara uppmärksam på. Det är många saker som gör att barn hamnar i stress. Det kan till exempel vara jobbiga händelser eller mobbning. Och där kan egenvårdsmassagen vara till stor hjälp för att få ett mentalt, inre lugn. Men har du barn som ofta är sjuka kan det vara en mycket god idé att se över den inre dammsugaren.
Så hejdå VAB-dagar. Nu startar vi terminen med att hjälpa vårt immunförsvar att ta hand om basilusker som hoppar på oss.

Egenvård av Ditt Lymfsystem, egenmassage
1. Änglavingar gör minst 5 stycken vid 5 tillfällen varje dag. Ta ett djupt andetag och fyll magen med luft, lyft sakta armarna över huvudet och håll andan några sekunder. Andas ut långsamt töm (dra in) magen på luft och sänk armarna.
2. Nackstrykningar. Stryk nacken snällt men bestämt från hårfästet ner mot nyckelbensgropen, över axlarna. Kläm på trapezius-muskeln några gånger och dra fram mot nyckelbensgropen.
3. “Lyft” dig i nackskinnet med en hand och dra i sidled. Byt till andra handen och dra i sidled.
4. Magcirklar. Massera magen med cirkelrörelser ned mot ljumsken. Gör små liggande C:n (ostbågar, tryck med tummen ifrån dig) i huden och varva med strykningar mot ljumsken.
5. Armen. Ovansida: strykningar från handen och upp över axeln och mot nyckelbensgropen. Undersida: strykningar från handen och upp mot armhålan. Lyft axelvecket. Lägg höger hand på vänster axel, lyft axelvecket med långfingret, lyft upp och håll en stund. Släpp och ta ett nytt grepp. Lyft/töj triceps-muskeln (gäddhänget) på flera ställen. Tryck i ”simhuden” mellan fingrarna kläm lite på fingrarna med hela handen och avsluta med strykningar av hela armen upp mot armhålan.
6. Låren. Sitt långt fram på en stol. Lägg höger hand på höger ljumske tryck med vänster hand på höger hand i riktning mot magen. Snälla cirklar i knävecket. Gör långsamma kraftfulla strykningar från knät upp mot ljumsken med båda händerna. Lyft baksida lår växelvis och avsluta med strykningar mot ljumsken.
7. Underben. Strykningar på vaden från fotleden upp mot knäleden. Grabba tag lite extra i hälsenan och gnussa och dra i sidled.
8. Hela kroppen. Strykningar från foten upp till armhålan. Strykningar även på rumpan. Djupandas, gör gärna några änglavingar.
När det är flöde i Lymfsystemet så ryser du och blir knottrig och skrynklig. Skrynklet brukar synas bra på handen. Du ska helst rysa bara av att göra änglavingar.