Kroppen & knoppens orkester

Som förälder vill jag göra det bästa för mitt barn men vad ska vi lita på när ”sanningen” förändras hela tiden. Text: Anna Hallén

Har du tänkt på vad många ”rätt” och ”fel” det finns när det kommer till barn, uppfostran och kosten? Och hur många av dessa som dessutom krockar med varandra.

Jag brukar säga att vi är olika, precis som en stor symfoniorkester. Men vi har alla, oavsett kön, exakt samma instrument, bara olika många och som spelar olika högt. Alla har alla men olika många. Så alla behöver samma saker men olika mycket.

Det finns till exempel ingen människa som överlever utan beröring då vi behöver oxytocin. Men vissa behöver mycket och andra väljer helt bort människoberöring och vill bara få oxytocin från djur. Men små som stora behöver detta så viktiga hormon. Vid brist kommer först negativa känslor som oro, ångest, rädsla och dålig självkänsla och senare kommer fysiska problem som magknip, förstoppning, svårt att sova och värk.

Alla våra enzymer, hormoner, signalsubstanser, ja allt i allas kroppar fungerar så här. Och för att göra det ännu mer komplicerat så hänger allt ihop. Alla delar påverkar varandra. Detaljkunskap i all ära, men det är svårt, eller snarare omöjligt, att må sitt bästa om kroppens alla delar inte samarbetar och är i balans.

Vem har då rätt? Hur ska vi veta vem som sitter inne på facit när alla säger olika? Jag tror vi ska sluta lyssna på alla råd och stanna upp och känna efter själva. Vad är logiskt? Vad är rimligt? Vad har fungerat innan? Jag tror också att vi ödmjukt ska lita mer till evolutionen och naturen.

Mormors och farmors mamma hade nog full koll. De lyssnade på erfarenhet och upprepade allt som fungerade. Råd och tips som inte fungerade skickades naturligtvis inte vidare till nästkommande generation.

”Ät mer fisk så blir du intelligent” finns i dag i forskningen. Omega 3 är en förutsättning för att vi ska kunna använda vår koncentration, minne, analys och interna kommunikation mellan hjärnans alla delar.

”Ett äpple om dagen håller doktorn borta” är också idag bevisad. Pektin som finns i äpple är en förutsättning för att levern ska kunna göra sitt så viktiga jobb med avgiftning och hundratals andra hälsouppgifter.

Min mormor, idag 91 år, sa alltid till mig när jag var liten; ”Du ska inte äta så mycket mjölmat för då blir du rund.” Och idag har forskningen hunnit ifatt dessa intelligenta kvinnors kunskap. Mjölmat blir till stor mängd blodsocker som ropar på insulin som är ett fettinlagrande hormon.

Jag tror naturen är betydligt smartare än den smartaste forskaren på jorden. Det som har fungerat för oss människor i tusentals år borde fungera även idag. Ju mer vi går tillbaka till vad vi är designade för desto bättre kommer vi må.

Vi är en av jordens mest tåliga arter tillsammans med råttan och kackerlackan. Ger du en häst fel kost blir den sjuk på bara några veckor. Ger du människan fel kost blir vi sjuka efter ca 25-30 år. Därför behöver vi inte göra 100 procent rätt. Men det finns studier som visar på att många tonåringar äter 84 procent mat som inte ens var uppfunnen för 100 år sen. Det kan aldrig vara rätt. Paleokost betyder stenålderskost. Och då vi inte har ändrat oss någonting på i alla fall 12 000 år så bör denna kost vara toppen för oss. I alla fall alltid se till att veckans alla dagar till största delen innehåller dessa delar.

Vi missar också den viktiga vilan. En liten valp måste få sova mycket och vara ifred. Om vi busar med valpen för mycket kommer vi stressa den och den framtida vuxna hunden kommer att vara rädd, stressad, kanske börja bitas, kissa inne eller tugga sönder allt som går att tugga på.

Jag tror att om vi drar i bromsen, för vissa är det nog till och med ”nödbromsen”, och känner efter så tror jag de flesta har svaret på vad som är ”rätt” för våra barn – våra människoungar.

Vad går då sönder om vi avviker för mycket från vår kost och vår naturliga miljö?

Magen brukar vara den första som gör uppror på de små, sen kommer sömnen, huden, luftvägarna och huvudvärken. Vi har kommit så långt i vår strävan efter ”utveckling” att barn idag får livsstilssjukdomar som diabetes typ 2, övervikt och nu även lymfproblem.

Stanna upp, andas och känn efter. Vad är ”rätt” för dig och din familj? ”Back to basic”, långsamt och balans är nog tre mycket bra ord på vägen mot att vara frisk & stark.

Och du, alla jordens ungar behöver leka, rumla runt, springa och busa. Även ”ungar” till en art som uppfunnit tekniken.